Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Povećanje neoporezivog djela za nagrade podiglo očekivanja građana o visini božićnice

Vlada je ove godine povećala neoporezivi dio za nagrade, a uredba je stupila na snagu početkom mjeseca, tik prije isplata božićnica.

Tvrtka ide u stečaj ako nema plaće duže od 30 dana

Vlada je ove godine povećala neoporezivi dio za nagrade, a uredba je stupila na snagu početkom mjeseca, tik prije isplata božićnica. Koliko građana očekuje ‘blagdansku’ nagradu i očekuju li ju u većoj mjeri nego prijašnjih godina, istražio je MojPosao na više od 600 ispitanika.

Najviše očekujemo novac i to u iznosu od 1.515 kune

Ove godine božićnicu očekuje 69% ispitanika, što je gotovo jednako kao i prošle prošle godine kada je božićnicu očekivalo 70% ispitanika. Ispitanici koji ne očekuju ‘blagdansku’ nagradu kao razlog njenog izostanka navode politiku tvrtke (71%) i loše poslovne rezultate (24%).

Većina ispitanika, kao i dosadašnjih godina, očekuje novac (64%) i to u prosječnom iznosu od 1.515 kune što je za 35% više od iznosa božićnice koju su u prosjeku dobili prošle godine (1.120 kuna). Bon za kupovinu ove godine očekuje 15% ispitanih, dok ih se 10% nada poklon paketu.

U najvećoj mjeri božićnicu očekuju zaposlenici državnih tvrtki (87%) i institucija (75%), a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (73%). Božićnici se nada 79% ispitanika zaposlenih u privatnoj tvrtki u pretežno stranom vlasništvu.

Božićnici se najviše nadaju zaposlenici velikih (79%) i srednjih (74%) tvrtki, a u najmanjoj mjeri, kao i prošle godine, zaposlenici malih tvrtki (72%).

Prošle godine nas je razveselila božićnica u iznosu od 1.120 kuna

Prošle godine božićnicu je dobilo 69% ispitanika, što je gotovo jednako kao i godinu ranije, kada je božićnicom bilo nagrađeno 68% ispitanika.

Prošle godine božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (79%) i to u prosjeku 1.120 kuna, što je gotovo jednako kao i 2016. godine kada je prosječna božićnica iznosila 1.154 kunu. Bon za kupovinu primilo je 32% zaposlenih, a 11% ih je dobilo poklon paket.

Božićnica – pravo radnika ili dobra volja poslodavca?

Ove godine 52% ispitanika navodi da je božićnica dobra volja poslodavca, jednako kao i prošle godine. I dalje visokih 48% ispitanika smatra kako je božićnica pravo radnika i zamjeraju poslodavcu ukoliko ju ne isplati.

Da je božićnica ‘pravo radnika’ najviše smatraju zaposlenici institucija (66%), a tog su mišljenja najmanje zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (46%).

Ispitanici zaposleni u malim tvrtkama u najmanjoj mjeri smatraju kako je božićnica ‘pravo’ radnika (41%), dok isto smatra 59% ispitanika zaposlenih u velikim tvrtkama.

Uvjerljivo najdraža vrsta nagrađivanja krajem godine je novčana nagrada koju bi odabralo 84% ispitanika. Za 9% ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje od strane nadređenih, dok bi 5% ispitanika rado dobilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda odabralo je 2% ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi adekvatna božićnica u prosjeku trebala iznositi 2.398 kuna, što je 30% više nego prošle godine i 36% više od prosječne božićnice koja se očekuje ove godine (1.515 kune).

Gotovo polovica ispitanika (45%) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova, dok bi njih 19% obavilo kupnju božićnih darova. Čak 12% ispitanika bi božićnicom zatvorili dugovanja, a 18% ispitanika bi sebi nešto priuštili.

Vlada svojom mjerom podigla očekivanja

Skoro četvrtina ispitanika (23%) očekuje povećanje božićnice radi vladinog povećanja neoporezivog dijela za nagrade s 2.500 kuna na 7.500 kuna. Više od polovice ispitanika (58%) smatra da ova mjera neće utjecati na iznos božićnice, dok 13% ispitanika vjeruje kako neće biti povećanja ove godine, već iduće.  Da neće dobiti veću božićnicu, ali moguće neku drugu nagradu smatra 4% ispitanika, dok je njih 2% već dobilo ili zna da će dobiti veći iznos.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.