Požeški poslovni forum: Zajedništvo za spas Slavonije i Baranje

Požeški poslovni forum: Zajedništvo za spas Slavonije i Baranje

Danas je u Veleučilištu u Požegi održan Poslovni forum Slavonije i Baranje. Pod sloganom Novi projekti za razvoj Slavonije i Baranje okupili su se gospodarstvenici i ekonomski stručnjaci koji su na primjerima uspješnog poduzetništva sudionicima prezentirali koji su razvojni potencijali Slavonije i Baranje, kako privući investitore i što im taj zlatni dio Hrvatske može ponuditi.

Organizatori su foruma zagrebačka tvrtka Mreža znanja i Požeško-slavonska županija.

Nema prihoda od turizma

– Prema bruto-društvenom proizvodu po glavi stanovnika Slavonija zaostaje za zemljama Europske unije za više od 60 posto, a za ostalim hrvatskim županijama 32 posto. Bilo bi potrebno čak 45 godina da ova regija, čije se županije u svim segmentima nalaze pri dnu, dostigne europski prosjek – kazao je Jakša Puljiz iz Instituta za međunarodne odnose analizirajući situaciju u Slavoniji i Baranji.

– Ne želimo kukati da nam je loše, cilj je foruma pokazati da osim kulena, čvaraka i tamburice nudimo više – rekao je idejni pokretač foruma, direktor tvrtke Mreža znanja Tomislav Radoš.

Predstavnici Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Virovitičko-podravske i Vukovarsko-srijemske županije, potencijalni investitori i konzultanti razgovarali su o razvojnim potencijalima te regije i nudili rješenja kako dostići stupanj razvijenosti drugih hrvatskih županija.

Glavni su problemi ispodprosječna industrijalizacija, sve manja dominacija poljoprivrednog sektora, velika nezaposlenost, depopulacija, nepostojanje prihoda od turizma – grane koja je ionako nedovoljno razvijena u toj regiji.

Potencijal su ljudski resursi

Nezavisna konzultantica za regionalni razvoj Maja Hranilović istaknula je potrebu suradnje javnog i privatnog sektora, lobiranje da bi se dobio novac iz europskih fondova i, najvažnije, potrebu za uskim partnerstvom i stalne suradnje četiriju županija. Velik problem predstavlja i nepostojanje visokoobrazovanoga kadra i nerazvijen sustav cjeloživotnog obrazovanja.

Borislav Miličević s požeškog Sveučilišta ističe da prikriveni razvojni potencijal predstavljaju upravo ljudski resursi.

Predstavljeni su pozitivni primjeri uspješnog vođenja tvrtki i načini za privlačenje investitora.

– Tvrtka Iločki podrumi u 2008. godini imala je ukupni prihod od 57,9 milijuna kuna, trenutačno se proizvede četiri milijuna litara vina godišnje, a cilj nam je proizvesti sedam milijuna litara – rekao je Hrvoje Bošnjaković, voditelj financija Iločkih podruma ističući jedan od rijetkih pozitivnih primjera uspješnog poslovanja u Iloku, za koje kaže da je nepravedno izostavljen iz naziva foruma.

Trebamo jesti iz iste zdjele

Na završnoj raspravi foruma pod nazivom “Što učiniti” predstavnici županija složili su se da je potrebno ulagati u gradnju poslovnih zona s riješenim problemom komunalnih naknada i parafiskalnih nameta, poticati malo i srednje poduzetništvo, lobirati na europskoj razini i, naravno, djelovati zajedno.

– Nećemo spojiti Plavu i Zelenu Hrvatsku dok ne budemo svi počeli jesti iz iste zdjele velikom žlicom – zaključio je Željko Cirba, dožupan Vukovarsko-srijemske županije.

[infopunkt 1072 5]

Podijeli

Odgovori

Top