Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Požeško-slavonska županija u brojkama: istražite zlatnu Slavoniju!

Ukupno pet gradova i pet općina, 30 vinskih cesta, više od 111 planinarskih i biciklističkih staza, Park prirode Papuk, 38 smještajnih objekata – samo su neki od turističkih aduta Požeško-slavonske županije.

U Požeško-slavonskoj županiji sve je u znaku broja pet – jedna je od pet slavonskih županija, ima pet gradova: Kutjevo, Lipik, Pakrac, Pleternicu i Požegu; pet općina: Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Veliku; okružena je s pet planina: Psunj, Papuk, Krndija, Dilj gora i Požeška gora, a zaslužuje i čistu peticu za nadaleko poznatu slavonsku gostoljubivost. Ljubiteljima brojki značit će podatak da se ova županija-  koju čine dvije prostorno odvojene cjeline: Požeška kotlina i Pakračko-lipički kraj, prostire na 1815 četvornih kilometara, a broji 78 034 stanovnika.

Više od 30 vinarija na tri vinske ceste

S više od trideset vinarija tri vinske ceste Požeško-slavonske županije, povezane su programom županijske turističke zajednice Slavonski puti u jedinstven turistički doživljaj.

S 800 hektara pod vinovom lozom, Kutjevo je najveće vinogorje Požeško-slavonske županije, a u njemu je i najstariji vinski podrum u Hrvatskoj izgrađen 1232. Uz ovo najpoznatije vinorodno područje u Hrvatskoj u Požeško-slavonskoj županiji prostire se Vinogorje Požega – Pleternica i Vinogorje Pakrac.

Ukupno 111 biciklističkih i planinarskih staza

Požeško-slavonska županija može se pohvaliti sa čak 111 uređenih staza, od čega su 44 biciklističke i 67 planinarskih.

Ukupno su tri područja namijenjena vožnji biciklom i planinarenju: Pakrac – Lipik broji 17 biciklističkih i 23 planinarske staze, Požega-Pleternica 19 biciklističkih i deset planinarskih, a Velika – Kutjevo osam biciklističkih i 34 planinarske staze.

Šumski putovi, seoske ceste, staze kroz vinograde, nepregledne ravnice, šume, vinogradi, voćnjaci, ali i sela, dvorci, kapelice…, oduševit će sve posjetitelje ovog dijela Slavonije.

Jedinsveni PP Papuk i što još posjetiti ovog kolovoza?

Krenete li od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune” doći ćete u Lipik, grad poznat po konjima i izvorima termalne vode, potom u Pakrac poznat po srednjovjekovnoj kovnici novca i očuvanim kompleksom vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća. Požega, upravno i kulturno središte županije, zavest će vas baroknim središtem, mirisima i okusima slavonske kuhinje, dok se u Pleternici, u marijanskom svetištu od 23. do 31. kolovoza slavi Devetnica Gospi od suza.

Kukuruzni labirint u Viškovcima zabava je za čitavu obitelj, a u Velikoj ste i na vratima Parka prirode Papuk koji je zbog geološke raznolikosti dobio status europskog geoparka i zaštitu UNESCO-a. Ovoj ljepoti jednostavno nećete moći odoljeti, pa bi neplanirano mogli produljiti boravak uživajući u prekrasnoj prirodi.

Gdje odsjesti?

U Požeško-slavonskoj županiji ukupno je 38 smještajnih objekata sa 709 ležajeva. Seoska domaćinstva i prenoćišta pružit će vam udoban smještaj, a za one željne prirode i noći pod zvijezdama tu je Eko kamp Duboka u Velikoj. Odnedavno su vam dostupne i luksuzne vile u  očuvanoj prirodi Parka prirode i geoparka Papuk. Dođite i istražite Zlatnu Slavoniju! www.tzzps.hr.


Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.