Poznat “menu” prioritetnih područja za financiranje iz EU fondova

Poznat “menu” prioritetnih područja za financiranje iz EU fondova

U sklopu javne rasprave o područjima koja će se financirati iz strukturnih fondova u okviru financijskog razdoblja Europske unije od 2014. do 2020. godine danas je započela dvodnevna konferencija “Ususret EU fondovima”, odnosno partnerske konzultacije zainteresiranih skupina koje će biti uključene u programiranje i izradu mjera budućih operativnih programa, na temelju kojeg će se odobravati sredstva iz EU fondova.

Nasuprot dosadašnjoj praksi da zemlje članice same određuju nacionalne projekte, Europska je komisija za financijsko razdoblje 2014.-2020. donijela 11 tematskih ciljeva, odnosno svojevrsni ‘menu’ prioritetnih područja za financiranje iz EU fondova, unutar kojih će svaka država moći prijaviti svoje projekte, kazao je direktor Opće uprave Europske komisije za regionalnu politiku Jean-Marie Seyler na početku konferencije koju organizira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU.

Sredstvima iz EU fondova moći će se tako financirati projekti iz područja istraživanja, tehnološkog razvoja i inovacija, potom korištenja infomacijskih i komunikacijskih tehnologija, jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća i razvoja poljoprivrede, ribarstva i akvakulture.

Prihvatljivi su i projekti iz područja ekonomije temeljene na niskoj razini CO2, prilagodbe na klimatske promjene, zaštite okoliša i očuvanja prirodnih resursa i promicanja održivog prometa, zatim promicanja zapošljavanja, socijalnog uključivanja, ulaganja u obrazovanje te jačanje institucionalnih kapaciteta i učinkovite javne uprave.

Pri prijavi projekata za financiranje iz EU fondova, istaknuo je Seyler, pritom treba voditi računa da se radi o projektima koji imaju jasne i mjerljive, ali dugoročne ciljeve, odnosno one koji odgovaraju na pitanje gdje vidimo Hrvatsku za 10, 15 godina.

Natječaji za te projekte neće se moći raspisati u prvih dva, tri mjeseca od pristupanja Hrvatske Uniji, jer će se u tom vremenu provoditi reakreditacija naših institucija, što je već neformalno počelo, ali formalno se s tim može započeti tek kad uđemo u EU, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Tako se prvi natječaji očekuju polovicom listopada ove godine i za njih su već pripremljeni veliki projekti vrijedni gotovo 600 milijuna eura. Također, u ovoj godini imamo i grant-sheme vrijedne oko 120 milijuna eura, za koje će prvi natječaji krenuti krajem trećeg i početkom četvrtog tromjesečja, najavio je Grčić.

Prvi prioritet EK pri ocjeni tih projekata, dodao je, bit će u kolikoj mjeri oni doprinose povećanju hrvatske konkurentnosti na svakom pojedinom području. Ujedno, s obzirom da se radi o velikim sredstvima, od oko 1,4 milijarde eura godišnje plus 300-tinjak milijuna eura za ruralni razvoj i poljoprivredu, njima će se u idućim godinama supstituirati i neke deficite i dugove, i u tom smislu imamo višestruke efekte od korištenja EU fondova, zaključio je Grčić.

Podijeli

Odgovori

Top