Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Promet hrvatske industrije bilježi pad

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u veljači ove godine pao je u odnosu na promet iz siječnja za 2,7 posto, dok je u odnosu na veljaču lani, po kalendarski prilagođenim podacima, promet smanjen za 4,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u veljači ove godine pao je u odnosu na promet iz siječnja za 2,7 posto, dok je u odnosu na veljaču lani, po kalendarski prilagođenim podacima, promet smanjen za 4,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Prvi podaci DZS-a govore da je na mjesečnoj razini, u veljači prema siječnju, pad prodaje na domaćem tržištu iznosio 4,6 posto, dok je prodaja na inozemnim tržištima istodobno porasla za 0,9 posto.

Na pad prometa u veljači u odnosu na isti mjesec prethodne godine utjecao je također pad prodaje na domaćem tržištu od 2,7 posto, jer je promet hrvatske industrije na stranim tržištima u tom razdoblju porastao za 5,7 posto.

Promatrano prema glavnim industrijskim grupacijama, na godišnjoj je razini najviše, za 22,4 posto, pala prodaja energije, a slijede netrajni proizvodi za široku potrošnju s padom prometa za 6,3 posto. Pad prodaje na godišnjoj razini bilježi se i kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, i to za 2,8 posto, dok je promet kapitalnih proizvoda povećan za 4,5 posto, a intermedijarnih proizvoda za 4,3 posto.

Na mjesečnoj razini, u veljači u odnosu na siječanj, ukupan promet energijom smanjen je za 10,4 posto, a promet trajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,2 posto.

Ukupna prodaja kapitalnih proizvoda istovremeno bilježi rast od 2,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto, dok je ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda rasla za 0,4 posto.

Kako objašnjavaju iz DZS-a, kratkoročni poslovni pokazatelji industrije, odnosno indeks industrijske proizvodnje i indeks prometa industrije, mogu se koristiti kao pokazatelji razvoja tržišta industrijskih proizvoda i usluga proizvedenih unutar industrije. Ovim su izvješćem obuhvaćena sva poduzeća i njihovi dijelovi koji imaju 20 i više zaposlenih, i to u djelatnostima koja spadaju u statistička područja rudarstvo i vađenje te prerađivačka industrija.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.