Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Promet na ZSE-u u listopadu 18,5 posto niži nego u rujnu

Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u listopadu je iznosio 266,8 milijuna kuna i bio je manji za 18,5 posto u odnosu na rujan, a dionički su indeksi na mjesečnoj razini zabilježili pad, Crobex za 0,6 posto i Crobex10 za 1,4 posto.

Redovni promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u listopadu je iznosio 266,8 milijuna kuna i bio je manji za 18,5 posto u odnosu na rujan, a dionički su indeksi na mjesečnoj razini zabilježili pad, Crobex za 0,6 posto i Crobex10 za 1,4 posto.

Crobex je listopad završio na 1.842,63 boda, a Crobex10 na 1.010,43 boda.Iako listopadski trgovinski izvještaj obiluje negativnim predznacima, ipak je donio razmjernu stabilizaciju – premda je kretanje prometa i dalje u silaznom trendu, on je ipak značajno izgubio na oštrini nego je to bilo mjesec ranije, navodi se u mjesečnom komentaru s Burze.Osobito je to vidljivo na kretanju indeksa, dok su u rujnu pretrpjeli korekciju od -8,8 posto, odnosno -7,2 posto, u listopadu je Crobex pao za samo 0,6 posto, a Crobex10 za 1,4 posto. Iako su čitav mjesec proveli osjetno ispod svojih psiholoških granica, usporavanje negativne putanje ipak je razlog za optimizam, ocjenjuje se u komentaru.

Dionica HT-a najtrgovanija
Najtrgovanija dionica i u listopadu je bila dionica HT-a koja je zaslužna za otprilike petinu ukupnog prometa dionicama. Općenito gledajući, likvidnost je koncentrirana u malu grupu dionica te je tako njih svega deset ostvarilo čak 70 posto prometa dionicama.Dionicom HT-a u listopadu je ostvareno 53,3 milijuna kuna prometa, a cijena joj je u odnosu na kraj rujna pala 0,3 posto, na 247,3 kune.Po prometu slijedi dionica Belja koje je protrgovano za 45,3 milijuna kuna, a cijena joj na mjesečnoj razini bilježi porast za čak 34,7 posto, na 96,95 kuna.

Treća na listi deset najtrgovanijih dionica u listopadu je dionica Atlantic grupe s prometom od 18,9 milijuna kuna i cijenom od 512,5 kuna ili 8,2 posto nižom nego krajem rujna.Više od 13,3 milijuna kuna prometa u desetom je mjesecu ostvarila dionica Ericssona Nikole Tesle, čija je zadnja cijena ostala nepromijenjena, 1.049,90 kuna.Povlaštena dionica Adris grupe s 11,1 milijun kuna prometa našla se na petom mjestu najtrgovanijih deset dionica, a cijena joj je porasla za 4,4 posto, na 212 kuna.

Atlantska plovidba, AD Plastik…
Nešto više od 10,3 milijuna kuna prometa ostvarila je dionica Atlantske plovidbe, čija je cijena pala 8,7 posto, dok je dionica AD Plastika prodano za 9,9 milijuna kuna, a cijena joj je na mjesečnoj razini porasla 1,3 posto.Promet dionicama Petrokemije iznosi 9,4 milijuna kuna, uz rast cijene od 15,5 posto, a 7,2 milijuna kuna prometa u listopadu je imala dionica Ingre čija je cijena na mjesečnoj razini pala za 8,8 posto.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.