Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Pusić i Erjavec diplomatskim pokerom rješavaju problem Ljubljanske banke

Ljubljanski “Dnevnik” u izvješću svojih dopisnika iz Bruxellesa potvrđuje da je rješavanje pitanja Ljubljanske banke sastankom od srijede “prebačeno u višu brzinu”, te da će na sastanku iduće srijede u Sloveniji Pusić, Arhar, Erjavec i Rogić nastojati doći do “tehničkog i političkog” rješenja koje bi onda trebale potvrditi dvije vlade.

Ljubljanski "Dnevnik" u izvješću svojih dopisnika iz Bruxellesa potvrđuje da je rješavanje pitanja Ljubljanske banke sastankom od srijede "prebačeno u višu brzinu", te da će na sastanku iduće srijede u Sloveniji Pusić, Arhar, Erjavec i Rogić nastojati doći do "tehničkog i političkog" rješenja koje bi onda trebale potvrditi dvije vlade.

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije izjavili su u srijedu navečer nakon sastanka u Bruxellesu da je moguće naći rješenje za pitanje Ljubljanske banke tijekom sljedećeg mjeseca, što bi otvorilo put za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu.

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i njezin slovenski kolega Karl Erjavec izjavili su da će se ponovno sastati 6. veljače u Sloveniji zajedno s dvojicom financijskih stručnjaka dviju vlada.

Oboje ministra je istaknulo da je tijekom veljače moguće naći rješenje za Ljubljansku banku koje bi prihvatile obje vlade.

Kada definiramo rješenje, kojemu smo vrlo blizu, predstavit ćemo ga našim vladama i uvjerena sam da će ga one prihvatiti ako se mi složimo. Pronalaženje alternativnog rješenja omogućit će Hrvatskoj da povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima, jer će sudski postupci u tom slučaju postati bespredmetni, a Sloveniji će omogućiti da započne proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora”, izjavila je ministrica Pusić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

“Očekujem da ratifikacija hrvatskog pristupnog ugovora završi na vrijeme i da Slovenija neće biti zadnja koja će ga ratificirati”, rekla je ministrica Pusić.

U izdanjima od četvrtka slovenski mediji javljaju da ministri nisu dali do znanja kakva su rješenja na stolu.

Ljubljansko “Delo” u četvrtak u svom komentaru sastanka u Bruxellesu navodi da je njime označen “početak zadnje partije u diplomatskom pokeru”, ali da je pozitivno već i to da je umjesto “medijskih spinova” i “taktiziranja” sada na djelu “stvarni dijalog” i “ozbiljan rad”, čime se ubrzava mogućnost nalaženja rješenja.

I ljubljanski “Dnevnik” u izvješću svojih dopisnika iz Bruxellesa potvrđuje da je rješavanje pitanja Ljubljanske banke tim sastankom “prebačeno u višu brzinu”, te da će na sastanku iduće srijede u Sloveniji Pusić, Arhar, Erjavec i Rogić nastojati doći do “tehničkog i političkog” rješenja koje bi onda trebale potvrditi dvije vlade.

“Vremenski tjesnac u kojemu se može naći ratifikacijski postupak hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji praktično raste iz dana u dan”, navodi “Dnevnik”, te podsjeća na Erjavčevu izjavu da će odgoditi svoju ostavku na mjesto ministra zbog povlačenja svoje stranke DESUS iz vlade, kako bi se dalo priliku da se stvore uvjeti za ratifikaciju, te da bi bio “vrlo loš scenarij” ne samo za Hrvatsku, ako se ratifikacija ne dogodi kako je planirano.

“Hrvatska ministrica Vesna Pusić više je puta rekla da je Hrvatska spremna povući punomoći za tužbe protiv Ljubljanske banke koje su za Sloveniju sporne, ako bi dvije države došle do kompromisnog alternativog rješenja. Iz njene nedavne izjave o tome dade se razabrati da takav kompromis ne bi morao nužno značiti formulu po kojoj bi problem bio riješen jednom za svagda, nego da bi se moglo raditi i o dogovoru oko alternativnog rješavanja problema”, navodi list.

“Dnevnik” takav izlaz iz situacije vidi i u naglašenoj izjavi slovenskog ministra Erjavca s početka ovoga tjedna, kad je rekao da se s Hrvatskom “ne pregovara ni o kakvoj svoti” koju bi Slovenija platila za sredstva kojima je Hrvatska “isplatila dvije trećine štediša” Ljubljanske banke Zagreb, navodi list.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.