Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Raditi u institucijama EU nije ružičasto kako izgleda

Prva asocijacija kod Hrvata na posao u nekoj europskoj insittuciji jeste „dobra plaća“. Polovično površni hrvatski mediji izjurili su s iznosom od oko 4.500 eura za prvi kontigent hrvatskih kadrova što jeste poprilično za domaće pojmove. Naravno, zaboravljaju se detalji.

Prva asocijacija kod Hrvata na posao u nekoj europskoj insittuciji jeste „dobra plaća“. Polovično površni hrvatski mediji izjurili su s iznosom od oko 4.500 eura za prvi kontigent hrvatskih kadrova što jeste poprilično za domaće pojmove. Naravno, zaboravljaju se detalji.

Radi se o angažmanu visokostručnih osoba, profesionalaca koji trebaju znati i znanje i jezike, potvrditi spretnost u komunikaciji, iskazati poduzetnost, snalaženje u nepoznatim situacijama, brzo razmišljanje i djelovanje, ispravno k tome. Riječ je o stalno promjenjivom radnom okružju i nepredvidljivim zadacima, ističe EPSO, ured za regrutiranje novih kadrova za europske institucije.

Radi lakše orijentacije, evo službenog dokumenta s plaćama i dodacima, što je u EU posve javno i precizno do u eurocent. Transparentnost je na najvišoj razini. Pregled je zanimljiv jer navodi sve osnovne plaće i platne razrede te nadoknade za mirovinu, obitelj, dječji dodatak, nadoknadu za razdvojenost, za putovanja…

Posao u institucijama EU zaista je zahtjevan

Istinski profesionalni izazov za sve one koji su spremni raditi. Duže radno vrijeme prije je pravilo nego li presedan. Svjetla u kancelarijama Berlaymonta, središnjeg zdanja Europske komisije ili, preko puta , Justusa Lipsiusa gdje je smješteno Vijeće EU, doslovno se nikada ne gase. Uvijek se nađe netko tko mora obaviti posao. Posao je odgovoran: o kvaliteti obavljenoga nerijetko ovise stotine pa i tisuće sudbina ljudi ili tvrtki.

Prosječan zaposlenik u institucijama EU nešto je stariji od 30 godina, navikao je na dugačko radno vrijeme što mu ne pada teško, učestola je samac/samica na početku karijere, oboružan je zavidnom raiznom znanja, uglanvom na ralzilitim adresama, što je prednost. Običava komunicirati na nekoliko jezika, što više to bolje. Prednost su im neki od rijetkih, estonski ili malteški, sutradan je i hrvatski dobro došao! Službama ipak manjka kadrova iz nekih zemalja – Francuzi ili Britanci rađe će ići za daleko višim primanjima u velikim korporacijama u Cityju ili državnim divovima Francuske nego li se trsiti deset i više sati svakog radog dana za crkavicu od sedam tisuća eura, koliko prima deveti stupanj. Mirovinski paket interesantniji je kadrovima iz novih članica EDU jer je viši nego li doma – Talijanu ili Nijemcu neće biti toliko privlačan, on je u poziciji daleko više zaraditi i akumulirati ukoliko je manager neke tvrtke nego li moćni direktor bilo koje Komisijine Opće uprave…koja će, opet, krojiti i sudbinu kompanija.

Natječaji za hrvatske kadrove napravljeni su da se izaberu najbolji. Zasigurno će to osjetiti državna uprava odakle će otići poneki mladi, obrazovan, sposoban čovjek željan novih izazova i pravog posla, počesto sit rodijaka i rodijaštva i 19. stoljeća – ako ne ništa drugo, sustav rada u europskim institucijama, ma koliko manjkav bio, uvijek preferira sposobne. Nemojte zivkati za preporuke, misliti ćemo da s kandidatom nešto nije u redu ukoliko ga se reklamira, veoma ozbiljno govore u EPSO.

Sam EPSO test je složen. Nije najobjektivnija stvar na svijetu mada su ga uspjeli promijeniti od raja za štrebere ( jer su se tražili precizni podaci iz povijesti EU, poput datuma ili statističkih činjenica ) do ispita spremnosti, budući da se kandidatima nude odgovori za određene situacije da bi se vijdelo kako bi reagirali, koju bi soluciju problema izabrali i zašto.

Rad u institucijama traži sposobnost, a ne podobnost

Da, značajka posla u institucijama EU baš je stalno promjenjivo okružje i neophodna komunikacija s drugim servisima. Umrežavanje, pravovremeno reagiranje, spoznaja tko će biti najbolji za doprinijeti rješavanju određenog probpema, otvorenost prema svim rješenjima i jezici, jezici, jezici…moraju biti dio profila kandidata. EU za svoje randike bira jednako ako i tvrtke, žele najbolje, najsposobnije, najspremnije. Ukoliko u upravnom odboru firme sjedi tatin sin/kćer to je dio miljea: i EU ima angažirane diplomate, nacionalni izbor. Države kadroviraju samo povjerenike i direktore općih uprava u Komisiji. Pa ni onda nije gotovo: budući hrvatski povjerenik će, prije nego što ga službeno inauguriraju na funkciju i odrede mu resor, proći sito i rešeto Europskog parlamenta. Parlamentarci su sve osim ugodni kada se s njima suoči kandidat, nisu isključene provokacije ali i glupava pitanja .

Olli Rehn, kao povjerenik za monetarne poslove, usprkos diplomi i kasnijim višim stupnjevima ekonomije tek je iz drugog pokušaja zavrijedio privolu paralmentaraca – praksa je pokazala da se odlično snašao u zahtjevnom poslu sred ekonomske krize , grčkog kolapsa i prijetnje erodiranjem eurozone. Nadalje, Hrvati mogu ponuditi svoje diplomate za vanjskopolitički servis Vijeća EU ali će sve ostati na ponudi ne bude li osoba odgovarala kriterijima za posao. Ili, regrutirati suce. Koji, opet, da bi prošli do pozicije u Luksemburgu, trebaju zadovoljavati veoma visoko postavljene stručne kriterije. Rad u institucijama traži sposobnost, a ne podobnost.

A propos plaće: ako netko s dva fakulteta, doktoratom, znanjem nekoliko jezika i dokazanim sposobnostima dobije na račun pet tisuća eura plaće i dođe živjeti u Bruxelles uvijek će plaćati stan ( 1.500 eura za prostojniju manju nastambu u široj europskoj četvrti ) i hranu, pokrivati troškove za obitelj, za slobodno vrijeme, odjeću … Atraktivna se hrpa brzo istopi.

I, mnogi će se zapitati je li dugačak, iscrpljujući i nerijetko stresan radni dan, pa tjedan, pa godina u prijestolnici Europe baš toliko vrijedan truda.

*************

Lada STIPIĆ –  Niseteo novinarka je i stalna dopisnica Privrednog vjesnika, živi i radi u Bruxellesu. Stručnjakinja je za područja europski poslovi s naglaskom na gospodarstvo, monetarnu uniju, unutarnje tržite EU i integracije u EU… čime se svakodnevno bavi dva desetljeća. Rad u Bruxellesu opisuje kao “Šedski stol” gdje svi imaju pristup informacijama, vještina je detektirati, izabrati i obraditi pravu. Dobitnica je nagrade “Robert Schuman” za kolumnu “Bruxelles a la carte” u Eukonomistu.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.