Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Radnici Dine i Diokija u četvrtak prosvjeduju na Markovom trgu

Sve započinje u 8.30 sati okupljanjem na Trgu bana Jelačića a zatim se kreće pred Vladu na Markov trg gdje će se održati prosvjed u vremenu od 9 do 13 sati

Sve započinje u 8.30 sati okupljanjem na Trgu bana Jelačića a zatim se kreće pred Vladu na Markov trg gdje će se održati prosvjed u vremenu od 9 do 13 sati

Radnici Diokija i Dina Petrokemije, nezadovoljni sporošću rješavanja problema njihovih potraživanja, najavili su za sutra prosvjed na Markovom trgu u Zagreb, ističući kako su prisiljeni nastaviti s prosvjedima budući da nema napretka u rješavanju njihov gole egzistencije jer Ministarstvo gospodarstva nije uspjelo sazvati sastanak na kojem bi se okupili svi odgovorni koji mogu riješiti taj problem.

U danas objavljenom proglasu najavljuju prosvjed za sutra, 14. ožujka, okupljanje je u 8,30 sati na Trgu bana Jelačića, a zatim se kreće pred Vladu na Markov trg gdje će se održati prosvjed u vremenu od 9 do 13 sati.

Od Vlade zahtijevaju neodgodivu akciju za spas radnika Diokija.

“Zahtijevamo hitnu odluku Vlade da nam se od vrijednosti zemljišta za projekt LNG terminala odmah isplate sve naše neisplaćene plaće i otpremnine, jer smo već predugo taoci Roberta Ježića (vlasnika tvrtki), Vlade i vjerovnika, a nemamo više osnovnih sredstava za život. Ujedno, svakom pravom strateškom ulagaču pa tako i tvrtki Crodux plin želimo dobrodošlicu u Dioki”, navodi se u proglasu.

Podsjećaju kako im je još na prosvjedu u lipnju 2012. godine obećano da će se otkupiti zemljište namijenjeno za izgradnju LNG terminala i od toga isplatiti radnička potraživanja. Prema odluci Vlade iz početka kolovoza 2012. to je već davno trebalo napraviti, no do danas ova kupoprodaja nije realizirana.

“Tri stotine naših radnika, koji su krajem prošle godine otišli iz tvrtke kao tehnološki višak, izašlo je u susret upravi i vjerovnicima i odrekli su se svojih otkaznih rokova, pristali su i na isplatu u ratama, ali rok isplate za sedam neisplaćenih plaća i za otpremnine uprava nije poštovala. Svi mi, i dojučerašnji, i preostali radnici Diokija moramo preživjeti vrijeme dok traje postupak predstečajne nagodbe i dok se pokušava pokrenuti proizvodnja te ne možemo i dalje gladovati pored velike imovine koju naša tvrtka posjeduje”, poručuju radnici Diokija i Dine.

Napominje se kako je Sindikat naftnog gospodarstva u ponedjeljak u dopisu premijeru Zoranu Milanoviću najavio prosvjed i zatražio da ih primi, te da Ministarstvo gospodarstva organizira sastanak s predstavnicima nadležnih ministarstava, Hypo banke, HEP-a, vlasnika i nadzornog odbora tvrtke budući da radnici smatraju kako je njihov problem moguće riješiti bez čekanja i odugovlačenja.

Tvrtka Crodux plin Ivana Čermaka u ponedjeljak je dostavila prijedlog mogućeg sudjelovanja u financijskom i operativnom restrukturiranju Diokija i Dina Petrokemije kroz predstečajne nagodbe, te stjecanje većinskog udjela u restrukturiranim društvima.

Predstavnici sindikata u tim tvrtkama to su pozdravili ističući istodobno hitnost rješavanja egzistencije radnika.

Radnici Diokija i Dine prosvjedovali su prije dva tjedna u Zagrebu tražeći hitnu isplatu zaostalih plaća i otpremnina, jer više nemaju sredstava za život, a tvrde da im je poslodavac dužan prosječno 120.000 kuna po radniku.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Portal MojPosao je kroz anketu u kojoj je sudjelovalo gotovo 700 ispitanika doznao što o procesu smanjenja broja ministarstava misle građani.

Komunikacija

Vlada Republike Hrvatske četvrtu godinu zaredom na društvenim mrežama provodi transparentnu i otvorenu komunikaciju s građanima, što je prepoznala i neovisna studija Twiplomacy koja...

Novosti

Od danas je na snazi Novi Stečajni zakon, koji je, kako kažu, ogroman korak naprijed u uvođenju reda u ovdašnju ukorijenjenu nekulturu plaćanja.  Jasno...

Novosti

Ove subote, 25. travnja 2015. godine u 12,00 sati građani Hrvatske pokazat će svoje nezadovoljstvo situacijom u državi na velikom prosvjedu koji organizira Udruga...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.