Radnici Diokija: Hrvatska Vlado, narod vam je gladan! [VIDEO]

Radnici Diokija: Hrvatska Vlado, narod vam je gladan! [VIDEO]

“Hrvatska Vlado, narod vam je gladan”, poručili su na Markovom trgu radnici Diokija koji ponovno prosvjeduju.

Stotinjak radnika Diokija prosvjedovalo je jutros na Markovu trgu tražeći da ih primi netko iz Vlade i ponudi rješenje za isplatu njihovih potraživanja kako bi mogli osigurati golu egzistenciju jer već više od pola godine nisu primili plaće.

Pozdravljamo najavu Crodux plina o preuzimanju Diokija i Dina Petrokemije i obnovi proizvodnje, međutim radnici moraju preživjeti idućih nekoliko mjeseci, dok se ne završi predstečajni postupak i nađe rješenje za Dioki grupu, rekao je organizator današnjeg prosvjeda Srđan Perković iz Sindikata naftnog gospodarstva.

[infopunkt 6259 7]

Cijelo vrijeme dok ne primamo plaće čuvamo tuđu imovinu i gladujemo. Ne možemo čekati još tri-četiri mjeseca bez kune da prođe predstečajna nagodba, kaže Perković.

Tristotinjak radnika Diokija, koji su od početka godine na burzi rada, trebali bi u skladu sa sporazumom koji su potpisali dobiti sedam zaostalih plaća i polovicu otpremnina. Ostalih stotinjak radnika Diokija, kao i radnici Dina Petrokemije, potražuju sada već devet zaostalih plaća.

Budući da u Vladi nisu nikoga zatekli, prosvjednici su poručili kako žele da se o njihovim zahtjevima očituju iz Ministarstva gospodarstva ili Ministarstva financija te su se uskoro razišli.

Radnici izlaz vide u prodaji zemljišta za LNG terminal na Krku, koje bi kupio HEP, iz čega bi se isplatila njihova potraživanja. Problem je što se HEP i Hypo banka, koja ima hipoteku na to zemljište, ne mogu dogovoriti oko cijene, jer procjena Hypo banke govori o 47 milijuna eura, a procjena HEP-a o 22 milijuna eura.

Prosvjednike su podržali čelnici sindikalnih središnjica, Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Novosel je ustvrdio da su radnici Diokija gore tretirani od kućnih ljubimaca, jer vlasnici pasa i mačaka koji izgladnjuju svoje ljubimce mogu biti prekršajno i kazneno odgovorni, a vlasnici Diokija koji izgladnjuju svoje radnike ni za šta nisu odgovorni.

[infopunkt 6259 4]

Sever je pak poručio da radnici više nemaju što tražiti na ovakav način, jer je vlast neosjetljiva i nema volje pomoći, zato sindikati i radnici moraju organizirati puno veće prosvjede.

[infopunkt 6259 5]

Podijeli

Odgovori

Top