Ranogajec: Ulazak u EU obrtnicima je prilika, ali i prijetnja

Ranogajec: Ulazak u EU obrtnicima je prilika, ali i prijetnja

Obrtnici se nadaju da će Vlada u 2013. uspjeti čim prije završiti sve reforme, bez obzira na moguće bolne rezove i omogućiti stabilan sustav u kojem će se moći investirati i otvarati nova radna mjesta, kazao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec na današnjem blagdanskom susretu s novinarima.

“Iskreno vjerujem da će Vlada u 2013. uspjeti čim prije završiti sve reforme, da će bez obzira na moguće bolne rezove, rješiti tu enigmu i omogućiti stabilan sustav, u kojem se primjerice tri godine ne mijenjaju zakoni po kojima bi poslovali, jer onda ćemo moći investirati i otvarati nova radna mjesta”, istaknuo je.

Napominje kako su ove godine na žalost izostale investicije, no kapital traži sigurnost te kada se u jednoj godini dva ili tri puta mijenjaju uvjeti poslovanja to smeta.

Prošla je još jedna teška godina, u kojoj je bilo puno turbulencija, bilo je otvaranja i zatvaranja obrta, no svjesni smo da su ti problemi sastavni dio obrtničkog života, kazao je.

Ministrstvo poduzetništva i obrta postalo im je, napominje, strateški partner, s njima u zajedništvu pokušavaju promijeniti mnogo zakonskih akata kako bi pobijedili barijere koje muče obrtnike ali i gospodarstvo u cjelini.

Ponovio je kako obrtničko obrazovanje nema alternativu, kako bez dobro obrazovanog kadra obrtnici neće moći preuzimati nove poslove, niti konkurirati za poslove koji će se otvarati nakon ulaska Hrvatske u EU.

Ulazak u EU obrtnicima je prilika, ali i prijetnja, stoga očekuju još poticajnih sredstava u Poduzetničkom impulsu kako bi mogli uvoditi certifikate i dizati konkurentnost obrtništva.

Ranogajec je kazao i kako je nužna izmjena Zakona o obrtu kojim bi se, između ostaloga, razriješila vječna enigma gdje prestaje obrtnička odgovornost za poslovanje, hoće li to i dalje biti sva imovina obrtnika, čak i djedovina, ili će se izdvojiti ta imovina kako se predlaže izmjenom zakona te da obrtnici postanu jednakopravni na tržištu trgovačkim društvima.

Hina

Podijeli

Odgovori

Top