Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Rekordna nezaposlenost među mladima stvara „izgubljenu generaciju“

Nezaposlenost među mladima, koja je prošle godine dosegnula rekordne razine – 81 milijuna nezaposlenih u dobi između 15 i 24 godine – mogla bi stvoriti „izgubljenu generaciju,“ upozorila je u četvrtak Međunarodna organizacija rada (ILO). – Mladi su pokretač razvoja gospodarstva, – ocijenio je glavni direktor ILO-a Juan Somavia, dodajući da je „Zapuštanje tog potencijala s gospodarskog stajališta rasipanje resursa koje bi moglo ugroziti stabilnost društva.“

Nezaposlenost među mladima, koja je prošle godine dosegnula rekordne razine - 81 milijuna nezaposlenih u dobi između 15 i 24 godine - mogla bi stvoriti „izgubljenu generaciju,“ upozorila je u četvrtak Međunarodna organizacija rada (ILO). - Mladi su pokretač razvoja gospodarstva, - ocijenio je glavni direktor ILO-a Juan Somavia, dodajući da je „Zapuštanje tog potencijala s gospodarskog stajališta rasipanje resursa koje bi moglo ugroziti stabilnost društva.“

– Nezaposlenost među mladima u svijetu dosegnula je najviše razine ikada zabilježene, a 2010. bi se trebala još povećati, – upozorava ILO.

Stopa nezaposlenosti porasla je s 11,9 posto 2007. na 13 posto lani, a ove bi godine trebala narasti na 13,1 posto te iduće pasti na 12,7 posto, očekuje ILO.

– Mladi su pokretač razvoja gospodarstva, – ocijenio je glavni direktor ILO-a Juan Somavia, dodajući da je „Zapuštanje tog potencijala s gospodarskog stajališta rasipanje resursa koje bi moglo ugroziti stabilnost društva.“

Mladi gube svaku nadu za pronalazak posla

Nezaposlenost među mladima, koja se od 2007., povećala za 7,8 milijuna ljudi, mogla bi stvoriti „izgubljenu generaciju“ mladih koji su izišli na tržište rada i izgubili svaku nadu da će pronaći zaposlenje koje bi im osiguralo pristojan život, upozorava ILO.

U zemljama u razvoju, u kojima živi 90 posto mladih, mladi su osobito pogođeni tom situacijom zbog koje se smanjuje broj radnih sati i plaće onima koji rade.

Godine 2008., gotovo 152 milijuna mladih, odnosno 28 posto aktivne populacije te dobi, nije uspjelo osloboditi se siromaštva unatoč svojem radu, a zarađivali su manje od 1,25 dolara na dan, navodi ILO.

Najlošije u središnjoj, istočnoj i južnoj Europi

Gotovo 45 posto povećanja nezaposlenosti odnosi se na mlade u industrijaliziranim zemljama, uglavnom središnjoj, istočnoj i južnoj Europi.

U SAD-u nezaposlenost među mladima povećala se za 8 posto na 18 posto.

ILO je stoga pozvao vlade da unatoč planiranim proračunskim rezovima nastave provoditi programe potpore zapošljavanja mladih.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.