Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Rohatinski nakon sastanka s Kosor – Vlada podržava moje mjere

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski potvrdio je da se danas sastao s premijerkom Jadrankom Kosor te izjavio kako je njegov dojam da Vlada u cijelosti podržava najnoviju mjeru središnje banke kojom je hrvatskom bankovnom sustavu stavljeno na raspolaganje oko 6,3 milijardi kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu…

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Željko Rohatinski potvrdio je da se danas sastao s premijerkom Jadrankom Kosor te izjavio kako je njegov dojam da Vlada u cijelosti podržava najnoviju mjeru središnje banke kojom je hrvatskom bankovnom sustavu stavljeno na raspolaganje oko 6,3 milijardi kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu...

– Na sastanku je razmotrena cijela situacija nastala nakon donošenja odluke o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze. Razjasnili smo sve nedoumice – kazao je guverner Rohatinski u telefonskoj izjavi za Hinu.

“Vlada podržava moje mjere”

Odbacio je špekulacije u nekim medijima da je najnovija odluku HNB-a, kojom je hrvatskom bankovnom sustavu na raspolaganje stavljeno oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu, izazvala napetosti, sukobe na relaciji središnja banka – Vlada.

– Ne, nikako. Moj je dojam da Vlada u cijelosti podržava ove mjere – rekao je Rohatinski.

Razgovor je, kaže, “bio dug, sveobuhvatan, vrlo otvoren i uspješan”.

Guverener središnje banke u utorak, 8. ožujka, donio je odluku o smanjenju stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze sa 20 na 17 posto.

Tom odlukom hrvatski bankovni sustav dobiva na raspolaganje oko 850 milijuna eura, odnosno oko 6,3 milijarde kuna, za kreditiranje projekata u gospodarstvu, a iz HNB-a su naveli da se takvom odlukom nastoje potaknuti ulaganja u nove projekte, koji bi u što kraćem roku mogli pridonijeti poboljšanju izvoza i stanja platne bilance, tako i otvaranju novih radnih mjesta, poglavito u prerađivačkoj industriji i turizmu.

Vladi se guvernerov potez nije svidio?

Središnja banka je u priopćenju o odluci guvernera također navela da je ona donjeta nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca.

Hrvatska je Vlada u priopćenju objavljenom u utorak naveče u načelu pozdravila odluku guvernera, posebno doprinos koji će takva odluka HNB dati naporima Vlade u snižavanju kamatnih stopa.

Vlada je u priopćenju istaknula i kako se odluka guvernera, donesena isključivo u konzultacijama s poslodavcima i bankama, čini vrlo iznenađujuća s obzirom na prethodna stajališta središnje banke vezana uz takav oblik konzultacija te da dodatno iznenađuje i selektivan pristup otpuštanja likvidnosti namijenjene projektima u specifičnim gospodarskim djelatnostima, a uzimajući u obzir stajališta središnje banke vezana uz takav način selekcije.

Dodatno je medijske špekulacije o sukobu na relaciji HNB-Vlada ‘podgrijala’ i najavljena, a potom otkazana konferencija za novinare grupe hrvatskih poduzetnika.

Konferencija za medije postala konferencija u Ministarstvu

Naime, iz Unex grupe su u srijedu naveče najavili konferenciju za novinare predstavnika 27 velikih hrvatskih tvrtki s temom “Radom iz krize”, a u pozivu je bilo navedeno da je grupa hrvatskih poduzeća odlučila dati vlastiti doprinos novom zapošljavanju i otvoriti više tisuća radnih mjesta, a nastavno na inicijativu guvernera Željka Rohatinskog, odnosno Hrvatske narodne banke za nove projekte, rast izvoza i zapošljavanja.

No, ta je konferencija sljedeće jutro odgođena s obrazloženjem da je u međuvremenu na istu temu sazvan sastanak u Ministarstvu gospodarstva.

Na medijske špekulacije da je grupa hrvatskih poduzetnika pozivom dala potporu Rohatinskom, reagirali su jučer i iz središnje banke iz koje su istaknuli da guverner Rohatinski “nije prisustvovao nikakvim dogovorima poduzetnika povezanih s Unex grupom niti je bio inicijator bilo kakvih sastanaka ili konferencija za novinare sazivanih s ciljem iskazivanja javne podrške njegovim odlukama donijetim na čelu središnje banke, niti ima bilo kakve veze s navodnim inicijativama skupine poduzetnika za njegov politički angažman, te i nadalje nema namjeru u tome sudjelovati”.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.