Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

SDP-u opet pada rejting, HDZ mu puše za vrat

Ministru financija Slavku Liniću raste popularnost i sada je na drugom mjestu popularnosti s 5,7 posto. Najpozitivniji političar je i dalje hrvatski predsjednik Ivo Josipović s 41,30 posto, što je pad u odnosu na prošli mjesec

Ministru financija Slavku Liniću raste popularnost i sada je na drugom mjestu popularnosti s 5,7 posto. Najpozitivniji političar je i dalje hrvatski predsjednik Ivo Josipović s 41,30 posto, što je pad u odnosu na prošli mjesec

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno odmah nakon objave rezultata drugog kruga lokalnih izbora, dok su se čelnici obiju vodećih stranaka proglašavali pobjednicima izbora, pokazuje nastavak trenda smanjenja izborne potpore SDP-u uz istovremeni mjesečni rast potpore HDZ-u.

Uz ove dvije stranke još samo Laburisti prelaze izborni prag na nacionalnoj razini, a nastavljen je trend rasta potpore HNS-u. Ovo su glavni nalazi ovomjesečnog ispitivanja političkih preferencija u našoj zemlji godinu i pol dana nakon posljednjih parlamentarnih izbora.

SDP-u pada, HDZ-u raste rejting

Na ljestvici rejting stranaka SDP je na prvom mjestu, a ispred HDZ-a, Hrvatskih laburista i HNS-a. SDP početkom lipnja bilježi novi najslabiji rezultat od posljednjih parlamentarnih izbora, odnosno sada 23,9 posto izbora (prema prošlomjesečnih 24,8 posto ili najviših 34 posto iz veljače prošle godine). Unatoč ovom padu potpore u zadnjih godinu dana, SDP je i dalje vodeća hrvatska stranka, ali sa sve manjom prednošću pred najvećom opozicijskom strankom. HDZ-u je nakon izbora za Europski parlament, kao i lokalnih izbora, povećana izborna potpora koja sada iznosi 20,8 posto (prema 19,5 posto iz svibnja, odnosno 17,1 posto iz lanjskog lipnja). Uz ove dvije stranke izborni prag na nacionalnoj razini prelaze i Hrvatski laburisti s izborom od 8,8 posto.

Izborna kampanja za lokalne izbore, ali i promjena na stranačkom vrhu povećao je izbor HNS-a u posljednja tri mjesečna istraživanja.

Linić drugi naomiljeniji političar

Predsjednik Josipović s ovomjesečnih 41,3 posto najpozitivniji je političar u zemlji iako mu popularnost u usporedbi s prošlim mjesecom pada. Na drugom mjestu je ministar financija Slavko Linić s 5,7 posto, dok je prošlog mjeseca imao 2,4 posto. Slijedi Dragutin Lesar kojem pada podrška, a iza njega je Milan Bandić. Ruža Tomašić je na petom, Milanović je na šestom, Karamarko na osmom mjestu.

Karamarko i dalje najnegativniji

Vrh ljestvice negativnog doživljaja hrvatskih političara peti mjesec u nizu drži Tomislav Karamarko s ovomjesečnih 30,5 posto izbora (prema svibanjskih 29,6 posto). Zoranu Milanoviću na drugom je mjestu s vidljivijim porastom izbora za najnegativnijeg hrvatskog političara koji sada iznosi 19 posto (prema 16,4 posto iz svibnja).  Slavko Linić s izborom od 9,8 posto drži četvrto mjesto, a slijedi ga Ivo Sanader s 6,5 posto. Željko Kerum je peti s izborom od 2,7 posto, a slijedi ga bivši prvi potpredsjednik Vlade Čačić s 2,5 posto.

Najvažniji događaj u svibnju bili su za većinu ispitanih lokalni izbori, gospodarska kriza, rast nezaposlenosti, štrajkovi i prosvjedi radnika. Slijedi prikupljanje potpisa za referendum građanske inicijative ‘U ime obitelji’ i nepravomoćna haška presuda šestorici čelnika političkog i vojnog vrha Herceg Bosne.

Vladi ‘mršava’ dvojka

Vlada RH u svom sedamanestom mjesecu od potvrde u Hrvatskom saboru uživa potporu 34,4 posto hrvatskih građana dok vladinu politiku ne podržava 50,5 posto građana (prema 50,9 posto iz svibnja) uz 15,1 posto neodlučnih. U usporedbi s rezultatima iz prvog mjerenja u veljači prošle godine ta se podrška strmoglavo spustila s tadašnjih 69,3 posto na ovomjesečnih 34,6 posto. Taj je trend zabilježen i u školskoj ocjeni rada Vlade koja i ovaj mjesec dobila mršavu dvojku (2,22), dok je u prvom mjerenju u mandatu ove Vlade početkom veljače prošle godine ta ocjena iznosila 3,10.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.