Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Selekcija kandidata: Greške koje najčešće radite

manipulatori
pixabay.com

Toliko ste puta prilagodili životopis, napisali bezbroj molbi i prijavili se na toliko oglasa. Samo da taj intervju prođe dobro i da već jednom dobijete posao.

Sigurno ste to pomisli svaki put kada ste krenuli u ‘lov’ na (bolji) posao. Razumijemo vas, potraga za poslom zna biti iscrpljujuća. Iz tog razloga donosimo vam iskustvo potrage za odgovarajućim zaposlenicima.

Iskustvo s druge strane, poslodavca, naglašava poželjne stavke u prijavi i razgovoru za posao, ali i one koje je potrebno izbjeći kako bi potraga bila što uspješnija.

Prijave na oglas

  • Pročitajte oglas pažljivo i s razumijevanjem, a poželjno je da navedeno učinite i nekoliko puta. Time ćete izbjeći mogućnost da u prijavi navedete kako se primjerice veselite radu s inozemnim klijentima, a u oglasu je navedeno da ćete surađivati isključivo s domaćim klijentima.
  • Čitajući poslane dokumente, poslodavci znaju primijetiti velik broj pravopisnih i gramatičkih greški, a u oglasima za posao naglasak je stavljen na visoku razinu pismenosti.
  • Razmislite što bi poslodavac sve trebao znati o vama kao potencijalnom zaposleniku – slanje šturog životopisa u kojem niste naveli relevantno radno iskustvo neće vas dovesti na razgovor za posao.
  • Još jednom apeliramo da provjerite dokumente koje šaljete uz prijavu. Slanje molbe naslovljene na konkurenciju ili za sasvim drugu poziciju govori da niste posvetili dovoljno pažnje prijavi i da ne pazite na detalje.

 Razgovori za posao

  • Osim što neki kandidati ne navedu svoj kontakt, drugi se često ne javljaju na nepoznate brojeve. Ako tražite posao budite dostupni ili se javite povratno.
  • Nakon što poslodavac dogovori intervjue sa željenim kandidatima, dogodi se da se neki kandidati ne pojave. Prema dosadašnjem iskustvu, čak 20% pozvanih kandidata ne pojavi na razgovoru bez prethodne informacije o nedolasku. Nedolazak na intervju nije problem, problem je ako niste javili da nećete doći. Samo razmislite kako biste se vi osjećali da dođete na razgovor, a poslodavac se ne pojavi bez ikakvog objašnjenja.
  • Uvijek pazite na dojam koji ostavljate i nemojte se zaboraviti javiti ako ste se predomislili, što je u konačnici posve opravdano.
  • Zlatno pravilo pripreme za razgovor je proučiti čime se tvrtka bavi i još jednom pročitati oglas za posao na koji ste se prijavili kako biste se prisjetili što posao obuhvaća. Ako se možda niste dovoljno pripremili za razgovor, nikako to nemojte reći naglas pred osobom koja odlučuje hoće li vas zaposliti ili ne.

Izvor: www.moj-posao.net

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Stvar je u tome da je na kraju razgovora potrebno preuzeti inicijativu.

Ljudski resursi

Postoje neke stvari koje možda radite, a niti ne znate da time odbijate moguće poslodavce.

Ljudski resursi

Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, Elon Musk, otkrio kako razotkriva laže li mu netko na razgovoru za posao.

Financije

Ispitanici koji ne vjeruju da će dobiti 'blagdansku' nagradu, kao razlog njenog izostanka navode politiku tvrtke (60%) i loše poslovne rezultate (31%), 10% ispitanika navode neke...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.