Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sindikati Croatia Airlinesa u štrajku od 14. svibnja

Štrajkat će se do ispunjena zahtjeva od kojih je najključniji zadržavanja svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz prošle godine. Iz Croatia Airlinesa izvijestili su kako najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa te da će većina putnika biti prevezena prema redu letenja.

Štrajkat će se do ispunjena zahtjeva od kojih je najključniji zadržavanja svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz prošle godine. Iz Croatia Airlinesa izvijestili su kako najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa te da će većina putnika biti prevezena prema redu letenja.

Koordinacija triju sindikata Croatia Airlinesa (CA) najavila je da u utorak, 14. svibnja počinje štrajk zaposlenika hrvatske nacionalne zrakoplovne kompanije i da će štrajkati do ispunjena zahtjeva od kojih je najključniji zadržavanja svih stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz prošle godine.

Iz Croatia Airlinesa izvijestili su kako najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa te da će većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima te kompanije, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Predsjednik Hrvatskog sindikata prometnih pilota Zoran Bilić rekao je da će štrajk početi u šest sati ujutro, a u štrajku će sudjelovati i Sindikat kabinskog osoblja zrakoplova te Samostalni hrvatski sindikat zaposlenika u zrakoplovstvu. Napominjući kako sva tri sindikata imaju oko 600 članova, Bilić je uvjeren u veliki odaziv zaposlenika štrajku.

“Ključni zahtjev je zadržavanje stečenih prava prema kolektivnom ugovoru iz 2012. godine, jer su to prava koja su se stjecala zadnjih dva desetljeća”, kazao je istaknuvši da će štrajkati do ispunjenja njihovih zahtjeva.

Bilić je kazao i da, unatoč štrajku, promet neće biti potpuno obustavljen jer postoje poslovi koji se ne smiju prekidati.

Najavivši da će Koordinacija sindikata CA u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji ispred zgrade uprave detaljno obrazložiti razloge štrajka, kazao je da CA “godinama gomila gubitke koji trenutno iznose gotovo pola milijarde kuna, a trenutni pokazatelji su takvi da će se oni nastaviti i dalje”. “Istovremeno, po svim pokazateljima Croatia Airlines daleko je iza konkurentskih kompanija, njezini zaposlenici su šikanirani a samo u posljednjih godinu dana kompaniju je napustilo više od deset posto letačkog osoblja”, kazao je Bilić. Glavne probleme vidi u, kako je rekao, upravljanju kompanijom na koje sindikati kontinuirano upozoravaju posljednjih godina i koji se sustavno ignoriraju.

Iz CA su izvijestili kako najavljeni štrajk znači samo djelomični poremećaj prometa te da će većina putnika biti prevezena prema redu letenja zrakoplovima te kompanije, a ostali dio zrakoplovima partnerskih kompanija, odnosno unajmljenim zrakoplovima.

Putnicima i korisnicima usluga na raspolaganju je besplatni telefon 0800 7777 za pozive iz Hrvatske i telefon Kontakt centra (+385 – 1) 6676-555 i 062 500505, na kojima mogu dobiti detaljnije informacije o letovima i uvjetima putovanja tijekom štrajka. Radno je vrijeme kontakt centra za vrijeme trajanja štrajka od 7 do 21 sat. Također, na internetskom stranicama www.croatiaairlines.hr u ponedjeljak u 15 sati bit će objavljena lista otkazanih letova u vrijeme štrajka. Svi putnici koji su rezervirali i kupili kartu za neki od letova u vrijeme štrajka, moći će je zamijeniti bez nadoplate. Uz to, postoji i mogućnost povrata novca za kupljenu kartu.

Inače, Uprava CA izvijestila je da nastavlja postupak otkazivanja ugovora o radu za 42 člana kabinskog osoblja, unatoč tome što je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) utvrdio da su bolovanja bila medicinski opravdana. Poslodavac i dalje sumnja da je 42 zaposlenika kabinskog osoblja u razdoblju od 30. travnja do 1. svibnja ove godine zlouporabilo bolovanje radi organiziranja i sudjelovanja u prikrivenoj industrijskoj akciji.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Lifestyle

Osjećate konstantan umor, iscrpljenost bez obzira na količinu sna, bezvoljni ste i teže se nosite s radnim zadacima koje ste prije obavljali “kao od...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.