Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Sindikati koji su potpisali TKU podržavaju rješavanje spora arbitražom

Takav način rješavanja problema sindikat zdravstva, liječnika, socijalne skrbi i kulture podržavaju ako budu ispunjene sve zakonske pretpostavke za takav postupak.

Takav način rješavanja problema sindikat zdravstva, liječnika, socijalne skrbi i kulture podržavaju ako budu ispunjene sve zakonske pretpostavke za takav postupak.

Četiri sindikata, koja su potpisala izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora (TKU) za javne službe, prihvaćaju da se rješenje spora oko izmjena i dopuna TKU-a za službenike i namještenike u javnim službama riješi arbitražom, ako budu ispunjene sve zakonske pretpostavke za takav postupak.

“Spremi smo predstavnicima sindikata koji nisu potpisali izmjene i dopune TKU za službenike i namještenike u javnim službama prepustiti da imenuju sindikalne članove arbitraže kako bismo na taj način pomogli u rješavanju problema”, navodi se u priopćenju Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatskog liječničkog sindikata, Sindikata zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi i Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi.

Mišljenja su kako bi bilo dobro da, umjesto pravnika, neutralni predsjednik arbitraže bude ugledni ekonomski stručnjak, jer su ekonomska pitanja ključni dio problema.

Možda bi mogla biti i tri neutralna stručnjaka – dva ekonomista i jedan pravnik, čime bi se postigla veća stručnost i kvaliteta arbitražne odluke, navod se u priopćenju četiri sindikata koja su krajem prošlog tjedna potpisali izmjene i dopune Temeljnog kolektivnog ugovora.

Taj dokument nisu pak potpisala četiri sindikata (osnovnih škola, srednjih škola, znanosti i visokog obrazovanja, te medicinskih sestara), a čelnici tih sindikata na današnjoj su konferenciji za novinare najavili da najvjerojatnije neće prihvatiti Vladin prijedlog za arbitražu.

Vlada je, nakon što su četiri sindikata potpisala, a četiri odbila potpisati dodatak TKU-a, najavila da će zatražiti postupak arbitraže koja bi trebala odlučiti jesu li potpisi čelnika četiriju sindikata koji predstavljaju tri djelatnosti (zdravstvo, kultura i socijalna skrb) dovoljni da se TKU odnosi na sve javne službe.

U slučaju da ne uspije arbitraža, Vlada je ranije najavila da će pokrenuti postupak raskida TKU-a te da će nakon otkaznog roka od tri mjeseca smanjiti plaće javnih službenika za 10 posto, kako bi ostvarila predviđene uštede u ovoj godini od dvije milijarde kuna.

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Portal MojPosao je kroz anketu u kojoj je sudjelovalo gotovo 700 ispitanika doznao što o procesu smanjenja broja ministarstava misle građani.

Komunikacija

Vlada Republike Hrvatske četvrtu godinu zaredom na društvenim mrežama provodi transparentnu i otvorenu komunikaciju s građanima, što je prepoznala i neovisna studija Twiplomacy koja...

Novosti

Vlada pomaže poduzetnicima izmjenama Općeg poreznog zakona koje je prihvatila na sjednici u srijedu. Time se nastoje stvoriti predvidljivije i bolje uvjete za poslovanje...

Ekonomija

Od sada je švicarski franak 6,39 kuna za obrtnike, poljoprivrednike i slobodna zanimanja. Sve se to dogodilo nakon što je Hrvatski sabor većinom glasova...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.