Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sindikati prijete masovnim prosvjedima, štrajkovima i u konačnici rušenjem vlade

“Cilj nam je osporiti Vladinu odluku o smanjenju koeficijenta za plaće u državnim i javnim službama od tri posto. Izgledno je da ćemo pozvati građane da izraze nezadovoljstvo sadašnjim načinom vladanja, da za početak ne podrže ovu vlast prvo na lokalnim izborima”, kaže jedan od predstavnika sindikata

“Cilj nam je osporiti Vladinu odluku o smanjenju koeficijenta za plaće u državnim i javnim službama od tri posto. Izgledno je da ćemo pozvati građane da izraze nezadovoljstvo sadašnjim načinom vladanja, da za početak ne podrže ovu vlast prvo na lokalnim izborima”, kaže jedan od predstavnika sindikata

Masovni prosvjedi, štrajkovi i u konačnici rušenje vlade – dosad najžešće prijetnje iz sindikalnih redova stavljene su na papir mogućeg hodograma akcija sindikata državnih i javnih službi, koji su se u utorak okupili i razgovarali o opcijama kojima će odgovoriti na smanjenje plaća od tri posto.

“Cilj nam je osporiti Vladinu odluku o smanjenju koeficijenta za plaće u državnim i javnim službama od tri posto. Izgledno je da ćemo pozvati građane da izraze nezadovoljstvo sadašnjim načinom vladanja, da za početak ne podrže ovu vlast prvo na lokalnim izborima”, kaže jedan od predstavnika sindikata, javlja Večernji list.

Prosvjetna vertikala sindikata okupljenih u Matici hrvatskih sindikata Vilima Ribića, još je prošlog tjedna najavila štrajk u školama prvo krajem travnja ili početkom svibnja, a potom i krajem školske godine. Uz njih su na sastanku prisustvovali i čelnici sindikata policije, carinika, porezne uprave, državnih službenika i namještenika, te medicinara i kulture.

Hodogram koji su imali na stolu predviđa akcije kao što su svesindikalni sabor, masovne prosvjede na ulicama i štrajkove, te kao minimalistički cilj vraćanja tri posto na plaće, za koliko im je umanjen koeficijent, te maksimalistički cilj rušenja vlade.

“Podržavamo sve akcije koje ćemo zajednički dogovoriti, bili to neredi, referendum o ustavnim promjenama, generalni štrajk ili nešto drugo, ali generalnije cilj osporiti odluku o smanjenju od tri posto koje je vlada donijela bez konzultacija sa socijalnim partnerima. Vladu ne mogu rušiti sindikati, to mogu samo građani”, kaže jedan od sindikalaca, dodajući da će odlukama prethoditi još barem četiri do pet sastanaka.

“Neke će reakcije na smanjenje plaća svakako biti, ali što, to tek treba dogovoriti, kao i tajming. Nismo ništa potpisali niti se dogovorili, riječ je o popisu prijedloga, a opet ćemo se sastati sljedećeg tjedna kako bismo razgovarali o mogućim koracima”, kaže Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika.

Anica Prašnjak iz sindikata medicinskih sestara i tehničara tvrdi da na sastanku nije čula nikakve prijetnje ni rušilačke namjere, već da je riječ tek o zaštiti dostojanstva zaposlenih u državnim i javnim službama i o prvosvibanjskom svesindikalnom prosvjedu, te da je rečeno kako prvi prijedlog hodograma treba revidirati.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.