Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Slovenija: Nema kompromisnog rješenja o Ljubljanskoj banci

Nije moguće voditi pregovore ako se istodobno nastavljaju tužbe o istom predmetu pred hrvatskim sudovima. Takav postupak nije u skladu s načelom dobre vjere niti s prihvaćenim međunarodnopravnim obvezama”, tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Nije moguće voditi pregovore ako se istodobno nastavljaju tužbe o istom predmetu pred hrvatskim sudovima. Takav postupak nije u skladu s načelom dobre vjere niti s prihvaćenim međunarodnopravnim obvezama", tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u srijedu poslije podne da da financijski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke nisu predočili novo kompromisno rješenje, te da Ljubljana i dalje očekuje povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima.

Slovensko ministarstvo time je reagiralo na izjavu izjavu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke.

“Glede novog kompromisnog rješenja koje bi trebali dati financijski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić, obavještavamo da od njihova sastanka na Bledu 4. listopada nije bilo novih prijedloga”, poručilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova poslije podne u priopćenju objavljenu na svojim internetskim stranicama.

U priopćenju se ponavlja stajalište Slovenije iz ranijeg pisma slovenskog ministra Karla Erjavca hrvatskoj kolegici, da prije pregovora o pitanju Ljubljanske banke i štediša pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, čiji bi cilj bio da se nađe “konačno rješenje”, Ljubljana očekuje od hrvatske vlade povlačenje punomoći dane Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb na temelju kojih one vode tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke (NLB) na hrvatskim sudovima.

“Nije moguće voditi pregovore ako se istodobno nastavljaju tužbe o istom predmetu pred hrvatskim sudovima. Takav postupak nije u skladu s načelom dobre vjere niti s prihvaćenim međunarodnopravnim obvezama”, tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, te dodaje da Erjavec još nije dobio odgovor na svoje pismo hrvatskoj ministrici u kojemu je iznio takvo očekivanje.

Erjavec vezuje rješenje toga pitanja uz početak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU u slovenskom parlamentu.

On je u utorak rekao da presuda Europskog suda za ljudska prava, kojim je Slovenije proglašena odgovornom za pitanje stare devizne štednje u slučaju štediša iz BiH, rekao da ta presuda nije povezana s pregovorima Slovenije i Hrvatske o štednji hrvatskih građana Ljubljanske banke Zagreb.

Pusić je u srijedu izjavila da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima su došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke, a sada je, smatra ona, na dvjema vladama da odluče hoće li taj prijedlog prihvatiti.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.