Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Slovenija: Nema kompromisnog rješenja o Ljubljanskoj banci

Nije moguće voditi pregovore ako se istodobno nastavljaju tužbe o istom predmetu pred hrvatskim sudovima. Takav postupak nije u skladu s načelom dobre vjere niti s prihvaćenim međunarodnopravnim obvezama”, tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Nije moguće voditi pregovore ako se istodobno nastavljaju tužbe o istom predmetu pred hrvatskim sudovima. Takav postupak nije u skladu s načelom dobre vjere niti s prihvaćenim međunarodnopravnim obvezama", tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova

Slovensko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je u srijedu poslije podne da da financijski stručnjaci za pitanje Ljubljanske banke nisu predočili novo kompromisno rješenje, te da Ljubljana i dalje očekuje povlačenje tužbi protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima.

Slovensko ministarstvo time je reagiralo na izjavu izjavu ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke.

“Glede novog kompromisnog rješenja koje bi trebali dati financijski stručnjaci France Arhar i Zdravko Rogić, obavještavamo da od njihova sastanka na Bledu 4. listopada nije bilo novih prijedloga”, poručilo je slovensko ministarstvo vanjskih poslova poslije podne u priopćenju objavljenu na svojim internetskim stranicama.

U priopćenju se ponavlja stajalište Slovenije iz ranijeg pisma slovenskog ministra Karla Erjavca hrvatskoj kolegici, da prije pregovora o pitanju Ljubljanske banke i štediša pred Bankom za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, čiji bi cilj bio da se nađe “konačno rješenje”, Ljubljana očekuje od hrvatske vlade povlačenje punomoći dane Zagrebačkoj banci i Privrednoj banci Zagreb na temelju kojih one vode tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove Ljubljanske banke (NLB) na hrvatskim sudovima.

“Nije moguće voditi pregovore ako se istodobno nastavljaju tužbe o istom predmetu pred hrvatskim sudovima. Takav postupak nije u skladu s načelom dobre vjere niti s prihvaćenim međunarodnopravnim obvezama”, tvrdi slovensko ministarstvo vanjskih poslova, te dodaje da Erjavec još nije dobio odgovor na svoje pismo hrvatskoj ministrici u kojemu je iznio takvo očekivanje.

Erjavec vezuje rješenje toga pitanja uz početak postupka ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU u slovenskom parlamentu.

On je u utorak rekao da presuda Europskog suda za ljudska prava, kojim je Slovenije proglašena odgovornom za pitanje stare devizne štednje u slučaju štediša iz BiH, rekao da ta presuda nije povezana s pregovorima Slovenije i Hrvatske o štednji hrvatskih građana Ljubljanske banke Zagreb.

Pusić je u srijedu izjavila da su Hrvatska i Slovenija zajedničkim naporima su došle do kompromisnog prijedloga za prenesenu štednju hrvatskih građana iz Ljubljanske banke, a sada je, smatra ona, na dvjema vladama da odluče hoće li taj prijedlog prihvatiti.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.