Stara kao i čovječanstvo, što svjedoči i Evin kostim od smokvina lista, stoljećima je predstavljala nezaobilazan specijalitet na trpezama ovog podneblja. Mnoge su siromašnije obitelji preživljavale zahvaljujući upravo smokvi. Posljednjih nekoliko desetljeća njena sudbina je postajala sve upitnija. No kako to uvijek biva, na svu sreću, uvijek se nađe netko tko konačno shvati da ono što priroda stvori ne treba prepustiti ljudskoj nebrizi i nemaru.
Zahvaljujući zaljubljenicima u tu voćku ona se održava i u posljednje vrijeme doživljava pravi preporod. Jednoga od takvih sam posjetio u zaseoku Brnjača u Grebaštici, nedaleko Šibenika. O obiteljskom gospodarstvu ruralnog turizma i uzgoja EKO smokve Marine i Danka Bačelić Gabre i njihovim bavljenjem izrade raznih pripravaka i napitaka od smokve potrebno je pisati. To tim više što se uz taj posao bavi i ruralnim turizmom, kojom prigodom svojim gostima nudi i svoje autohtone proizvode. Da spomenem uz pomoć SMS-a iz Splita, EKO Dalmacije iz Splita i BIOPA iz Osijeka, koji su i incijatori uzgoja eko smokve, zajedno s nekolicinom sumještana uzgajaju i proizvode ekološki čistu i zdravu smokvu. Vrijedna obitelj Bačelić s četvero djece, čuva i održava svoje gospodarstvo i sa velikim optimizmom i čvrstom vjerom bore se, nastoje sačuvati ovu kulturu.
Supruga Marina, koja iako nije rođena Dalmatinka, postala je pravi stručnjak za pripravu raznih napitaka od smokve i domaće rakije loze. Isto tako i drugi pripravci, razno slatko i džemovi prava su poslastica i veoma traženi od gostiju.
U razgovoru s Dankom, razvojačenim braniteljem, saznajem da pred njim stoji velik izazov, no on se ne plaši i tvrdi da će se smokve na ovim prostorima uzgajati kao i nekada a Grebaštica postaje pravi zeleni raj kvalitetne ekološki zdrave smokve. Na pitanje zašto baš smokva odgovorio je; dok sam razmišljao kako se svi okreću maslini i vinogradima, a nitko i ne spominje tu plemenitu i hranjljivu voćku odlučio sam da sa nekim svojim sumještanima pokrenem proizvodnju smokve. Osim toga ekološka smokva također može biti naš brend uz ostale delicije Dalmacije u turističkoj ponudi. U posljednje vrijeme se pokazalo da hoteli ne mogu pružiti sve ono što suvremeni turista zahtjeva. Nije nikakvo čudo što se u mom objektu svake godine okuplja sve veći broj zaljubljenika iz Europe u domaće specijalitete, a napitci spravljeni od ekološki uzgojene smokve predstavljaju pravi eliksir zaljubljenicima u dobru kapljicu. Pored raznih turističkih putova i staza, zašto ne bi mogao biti i jedan „put smokvina lista“.
Tomislav Drezga, Eko poduzetnik
