Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Srbija predstavlja rješenje problema otplate kredita u švicarskim francima

Prvi model predviđa produženje otplate kredita, niže mjesečne obveze ali i povećanje ukupne vrijednosti stambenog kredita. Drugi je vraćanje zajma na nultu točku te da se nastali trošak zbog rasta švicaraca podijeli na klijente i banke.

Prvi model predviđa produženje otplate kredita, niže mjesečne obveze ali i povećanje ukupne vrijednosti stambenog kredita. Drugi je vraćanje zajma na nultu točku te da se nastali trošak zbog rasta švicaraca podijeli na klijente i banke.

Veliki problem otplate kredita u švicarskim francima, kako je najavila Narodna banka Srbije, trebao bi biti riješen u narednih deset dana. Banke već dva mjeseca razmatraju modele za klijente zadužene u švicarskoj valuti, koji teško otplaćuju rate, javljaju Novosti.rs.

Pet banaka koje su odobrile najviše zajmova u nekada popularnim “švicarcima” trebalo bi ponuditi mogućnost produženja roka otplate do deset godina i tako smanjiti mjesečne obaveze. Ova mogućnost, s druge strane ne ide na ruku građanima, jer im se smanjuju rate, ali zbog produžetka roka otplate povećava se ukupna vrijednost stambenog kredita, koja inače nije mala.

Druga varijanta za korisnike stambenih kredita u “švicarcima”, koja se razmatra, jeste da se odobreni zajam vrati na nultu točku te da se nastali trošak zbog rasta švicaraca podijeli na klijente i banke. U ovom slučaju bankari bi umanjili za utvrđeni iznos otplatu kredita, a tečaj bi se fiksirao na određeni nivo za buduće rate. Ova mogućnost je slična mađarskom modelu, a Narodna banka bi trebala ponuditi rok na koji bi tečaj bio “zaleđen”.

Ako bi se primjenio bilo koji od ova dva modela, to je riješenje, kako kažu ekonomisti na kratak rok, jer su stambeni krediti u švicarskim francima uzeti na razdoblje od 20 do 30 godina. To je predugačak rok da bi se moglo predvidjeti kretanje tečaja švicaraca. On je trenutno fiksiran, ali pitanje je do kada će se tu i zadržati.

Napisao

Pročitajte još:

Osobne financije

Nakon što je u svibnju prva u Hrvatskoj predstavila brzi kredit sa 0 posto kamata, ovu jedinstvenu ponudu Addiko banka je produžila do kraja...

Financije

Bliži se još jedna runda natječaja subvencioniranih stambenih kredita.

Financije

Početkom 2004. godine u bankarskom svijetu RH pojavila se ponuda „ koja se ne odbija „ i izrodila famozni CHF. CHF skraćenica koja je...

Novosti

KentBank d.d. otvara svoju prvu poslovnicu u gradu Zadru.  Širenje poslovne mreže na nacionalno tržište dio je dugoročnog strateškog plana koji bi u sljedećih...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.