Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Standard & Poor’s snizio kreditni rejting i Zagrebačkom Holdingu na B

“Negativna prognoza rejtinga odražava naše očekivanje da bi se samostalni rejting Zagrebačkog Holdinga mogao dalje pogoršati kao rezultat nepovoljnih organizacijskih promjena, njegove nesposobnosti da ograniči troškove ili zbog toga što rastu rizici za refinanciranje”, zaključuje S&P

"Negativna prognoza rejtinga odražava naše očekivanje da bi se samostalni rejting Zagrebačkog Holdinga mogao dalje pogoršati kao rezultat nepovoljnih organizacijskih promjena, njegove nesposobnosti da ograniči troškove ili zbog toga što rastu rizici za refinanciranje", zaključuje S&P

Agencija Standard & Poor’s (S&P) snizila je danas kratkoročni i dugoročni kreditni rejting Zagrebačkom Holdingu sa ‘B+’ na ‘B’, uz negativnu prognozu.

“Snižavanje rejtinga Zagrebačkom Holdingu odražava našu ocjenu ‘visoke’’ vjerojatnosti da će njegov 100-postotni vlasnik, Grad Zagreb, osigurati izvanrednu podršku u slučaju financijskih problema, dovoljnu i na vrijeme, te našu procjenu njegovog samostalnog kreditnog profila (SACP) na ‘ccc+'”, kaže se u priopćenju.

Agencija navodi da je upravo zbog njezinog stajališta o ‘visokoj’ vjerojatnosti da će Zagreb pružiti izvanrednu podršku Zagrebačkom Holdingu, rejting Holdinga za tri stupnja viši od njegovog samostalnog rejtinga.

Ocjena samostalnog rejtinga (SACP) se, pak, temelji na kombinaciji ‘visoko zaduženog’ financijskog profila Zagrebačkog Holdinga, uz ‘slabe’ samostalne aranžmane za održavanje likvidnosti i nepredvidljivu financijsku politiku te ‘slab’ poslovni profil, navodi se između ostaloga u priopćenju te agencije.

“Negativna prognoza rejtinga odražava naše očekivanje da bi se samostalni rejting Zagrebačkog Holdinga mogao dalje pogoršati kao rezultat nepovoljnih organizacijskih promjena, njegove nesposobnosti da ograniči troškove ili zbog toga što rastu rizici za refinanciranje”, zaključuje S&P.

Analitičari S&P-a ističu da bi mogli dodatno smanjiti rejting Zagrebačkog Holdinga u idućih 12 mjeseci, ako se Holding liši podružnice koja se bavi opskrbom vodom i kanalizacijom, zatim zbog nedovoljnih mjera konsolidacije, te ako kompanija ne uspije poboljšati svoju profitabilnost ili uzme znatno više kratkoročnih dugova nego što je predviđeno u temeljnom scenariju S&P-a, ili pak ako mu se oteža pristup vanjskoj likvidnosti.

Također, u S&P-u bi mogli razmotriti negativnu rejting akciju prema Holdingu ako tako učine i za Grad Zagreb, ili ako revidiraju naniže svoje stajalište o vjerojatnosti da će Grad pružiti izvanrednu podršku kompaniji u slučaju financijskih problema, i to dovoljnu i na vrijeme.

S druge, pak, strane, mogli bi revidirati svoju prognozu na stabilnu kao rezultat potvrde ‘visoke’ vjerojatnosti od izvanredne podrške, kao i stabilizacije Holdingova samostalnog rejtinga u skladu s temeljnim scenarijem te agencije, zaključuje se u priopćenju.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.