Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Što možemo očekivati od europskih fondova za regionalni razvoj?

ERDF (Europski regionalni fond za razvoj) projekt je kojim EU pokušava smanjiti razlike unutar pojedinih regija. U razdoblju od 2000 – 2006. godine velike količine novaca uložene su u smanjenje razlika unutar EU. Ipak postavlja se pitanje – što fondovi mogu, a što od njih nije realno očekivati?

ERDF (Europski regionalni fond za razvoj) projekt je kojim EU pokušava smanjiti razlike unutar pojedinih regija. U razdoblju od 2000 – 2006. godine velike količine novaca uložene su u smanjenje razlika unutar EU. Ipak postavlja se pitanje - što fondovi mogu, a što od njih nije realno očekivati?

Gradić u Provansi i selo u unutrašnjosti Rumunjske. Teško je zamisliti kako su ovakve krajnosti dio iste unije država.

Ipak to je realnost EU, a dio te realnosti uskoro će biti slabije razvijeni krajevi Hrvatske, koji će svojim BDP-om značajno odskakati od prosjeka, pa prema tome i biti pri vrhu liste za odobravanje razvojnih projekata.

“Ne očekujte čuda”

Izvješće o radu ERDF-a koje je krajem prošlog tjedna prezentirano u Briselu, ocrtava šestogodišnji rad (2000 – 2006. godina) u generalno pozitivnim tonovima. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako treba ostati realan u očekivanjima – fondovi ne mogu raditi čuda.

Stoga je mišljenje kako nakon trenutnog ciklusa (2007. – 2013.) treba dodatno „produbiti“ procjene. Prije svega se to odnosi na proširenje pokazatelja, ne samo GDP, te samu implementaciju programa u pojedinoj regiji. Upravo se efektivnost provedbe pa tako i sami rezultati, navode kao najveći problem jer se još uvijek nema kvalitetnog načina za mjerenje realizacije pojedinih projekata.

Ekološki projekti kao novost

Kao novost se uvode ekološki projekti, a panel stručnjaka ERDF-a smatra kako ljestvicu očekivanja “ne treba postaviti previsoko”  jer to može biti samo kontraproduktivno.

– Dobro je dodavati nove ciljeve regionalnim programima, sve dok su ambicije što se tim projektima može učiniti skromne. EU u prevelikom broju regija pokušava napraviti promjene. Čini mi se da bi se bolji rezultati postigli fokusiranjem na ograničeni broj regija, – smatra Harvey Armstrong sa Sveučilišta Sheffield, jedan do sudionika panel diskusije.

Napisao

Pročitajte još:

EU fondovi

Projekt pod nazivom “Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Dubrovnik” najveći je komunalni zahvat u povijesti grada Dubrovnika.

EU fondovi

Radi se o mjeri velikog i društvenog i gospodarskog značaja, a inicijativu su pokrenuli HGK, Hrvatska udruga za dizala i Koordinacijski odbor društava i...

Edukacija

Aspirin program Voditelja projekata EU fondova za cilj ima educirati polaznike za pripremu i provedbu projekata financiranih kroz programe Europske unije uz pomoć nekih...

Komentari

O tome što nas čeka u narednom financijskom razdoblju i što će se sve moći financirati iz EU fondova saznali smo od našeg sugovornika...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.