Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Što su Europski strukturni investicijski fondovi (ESI)?

Europski strukturni investicijski fondovi

Iako se često susrećete s tim pojmom vjerojatno ne znate točno što su Europski strukturni investicijski fondovi (ESI)? Ukratko fondovi koji financiraju projekte koji odgovaraju prioritetima Kohezijske politike.
U razdoblju 2014. – 2020. Hrvatskoj je iz ESI fondova na raspolaganju ukupno 10,423 milijardi eura namijenjeno ulaganju u rast  konkurentnosti i radna mjesta, razvoj malog i srednjeg poduzetništva, poljoprivredu i ruralni razvoj.
Republici Hrvatskoj će biti na raspolaganju sljedećih sedam godina, slijedeći fondovi:
1. Europski fond za regionalni razvoj (EFRR)
Tko može prijaviti projekte?
•    tijela državne uprave, mala i srednja poduzeća te  znanstveno-istraživački sektor.
2. Europski socijalni fond (ESF)
Tko može prijaviti projekte?
•    potencijalni prijavitelji su organizacije iz javnog, poslovnog i civilnog sektora.
3. Kohezijski fond (CF)
Tko može prijaviti projekte?
•    tijela javne vlasti kao npr. jedinice lokalne i područne samouprave, komunalna poduzeća u njihovom vlasništvu, ministarstva, agencije koje se bave prometom i okolišem i dr.
4. Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EARDF)
Tko može prijaviti projekte?
•    Poljoprivredni gospodarski subjekti, poljoprivredne organizacije, udruge i sindikati, udruge za zaštitu okoliša, organizacije koje pružaju usluge u kulturi zajednice,uključujući medije, udruge žena, poljoprivrednici, šumari i udruge mladih.
5. Europski pomorski i ribarski fond (EMFF)
Tko može prijaviti projekte?
•    gospodarski subjekti i udruge u državama članicama Europske unije

Glavni izvori financiranja tzv. EU projekata:  su upravo Fondovi EU ( tzv. ESI fondovi – Europski strukturni i investicijski fondovi) kojima upravljaju nacionalna tijela na razini RH (Ministarstva RH, državne Agencije..)  i na koje se prijavljuju isključivo prijavitelji iz Hrvatske te se natječajna dokumentacija piše na hrvatskom jeziku.
U financijske instrumente kao glavne izvore financiranja uvrštavamo i Programe EU kojima u većini slučajeva upravljaju izvršne agencije na razini Europske Unije te su oni otvoreni prijaviteljima iz svih zemalja EU, dakle natječajna dokumentacija se piše na engleskom, službenom jeziku Unije.
Kao presjek moglo bi se reći da su EU FONDOVI financijski instrumenti na nacionalnoj razini a Programi EU financijski instrumenti na razini Unije.

Navedene programe EU treba razlikovati od tzv. strateških dokumenata u programskom razdoblju 2014-2020, a tri operativna programa definirana u RH kojima će se programirati i provoditi 11 tematskih ciljeva:

1) Operativni program radnog naziva „Konkurentnost i kohezija” – pokriva ulaganja Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda (uglavnom tematski ciljevi 1-7)
2) Operativni program radnog naziva „Ljudski resursi” – pokriva ulaganja Europskog socijalnog fonda (uglavnom tematski ciljevi 8-11)
3) Operativni program „Tehnička pomoć” (svi tematski ciljevi) Slijedi utvrđivanje prioriteta i mjera u okviru pojedinih operativnih programa EK
Više o operativnim programima tj. provedbenoj dokumentaciji nađite ovdje. O ostalim važnim pojmovima u EU fondovi i programi nađite u kratkom rječniku – Najvažniji pojmovi u “EU rječniku”.

Zaključujete li da vam je sve ovo oko EU sredstava iz fondova i programa i drugih pojmova za istraživanje prekomplicirano, prijedlog je slijedeći: Posjetite seminare i radionice EUsveznalice o  EU fondovima i programima, dodatno se konzultirajte sa stručnjacima EUsveznalice ako želite pomoć oko pisanja jednog dijela ili ukupnog projekta te kasnije provedbe i redovito pratite informacije na portalu EUsveznalica.

Napisala: Matija Radeljić Kordaso


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.