Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Sve tri kategorije poduzetnika ostvarile bruto dobit

Rezultati poslovanja poduzetnika Hrvatske u prvih devet mjeseci 2012. godine, prema kriteriju veličine poduzetnika, pokazuju da su sve tri kategorije poduzetnika, mali, srednji i veliki, ostvarili bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima, u ukupnom iznosu od 25,1 milijardu kuna.

Rezultati poslovanja poduzetnika Hrvatske u prvih devet mjeseci 2012. godine, prema kriteriju veličine poduzetnika, pokazuju da su sve tri kategorije poduzetnika, mali, srednji i veliki, ostvarili bruto dobit, odnosno višak prihoda nad rashodima, u ukupnom iznosu od 25,1 milijardu kuna.

To je za 5,6 posto manja bruto dobit nego u istom razdoblju prethodne godine. Pritom su, po podacima Financijske agencije (Fina), jedino mali poduzetnici povećali bruto dobit, za 5,4 posto. Ostale dvije kategorije poduzetnika smanjile su bruto dobit, i to veliki poduzetnici za 9,4 posto, a srednji za 11,2 posto.

Veliki poduzetnici imali su 15,3 milijarde kuna bruto dobiti ili 61,1 posto ukupne bruto dobiti poduzetnika Hrvatske. Slijede mali poduzetnici sa 7,5 milijardi kuna ili 29,9 posto ukupne bruto dobiti, te srednji s 2,3 milijardi kuna ili 9,0 posto ukupne bruto dobiti.

Mali su poduzetnici u uvjetima gospodarske krize uspješno poslovali i uspjeli u devet mjeseci 2012. povećati prihode za 3 posto, rashode za 2,8 posto te bruto dobit za 5,4 posto.

Podaci o neto plaćama pokazuju da su za ostvarene rezultate poslovanja zaposleni kod velikih poduzetnika bili nagrađeni iznadprosječnim neto plaćama.

Tako je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom kod velikih poduzetnika bila je 5.852 kune, što je za 24,4 posto više od prosječne mjesečne plaće poduzetnika Hrvatske, koja je iznosila 4.703 kune.

U istom razdoblju, zaposlenima kod malih poduzetnika obračunana je prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 3.852 kune, što je za 18,1 posto ispod prosjeka, a zaposlenima kod srednjih poduzetnika prosječna mjesečna neto plaća u iznosu od 4.887 kuna, što je za 3,9 posto iznad prosjeka Hrvatske.

Analiza odnosa potraživanja od kupaca i obveza prema dobavljačima (stanje na 30. rujna 2012.) kod poduzetnika Hrvatske pokazuje da su potraživanja od kupaca iznosila 140 milijardi kuna, a obveze prema dobavljačima 136,26 milijardi kuna, što znači da su potraživanja za 3,7 milijardi kuna veća od obveza.

Kod velikih poduzetnika razlika u korist potraživanja iznosi 3,4 milijarde kuna jer su potraživanja iznosila 57,8 milijarde kuna, a obveze 54,4 milijarde kuna.

Kod srednje velikih poduzetnika potraživanja od kupaca iznose 27,7 milijardi kuna, a obveze prema dobavljačima 23,3 milijarde kuna, što čini razliku u korist potraživanja od 4,4 milijarde kuna.

Najlošija je situacija kod malih poduzetnika, kojima su obveze prema dobavljačima veće od potraživanja od kupaca za 4,1 milijardu kuna. Naime, obveze prema dobavljačima iznose 58,5 milijarde kuna, a potraživanja od kupaca 54,4 milijarde kuna.

Hina


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.