Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Šveđani će morati raditi do 75.?

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt misli da Šveđani moraju biti spremni raditi znatno dulje nego danas kako bi mogli zadržati životni standard kakav su imali za radnoga vijeka.

Švedski premijer Fredrik Reinfeldt misli da Šveđani moraju biti spremni raditi znatno dulje nego danas kako bi mogli zadržati životni standard kakav su imali za radnoga vijeka.

Mirovinski sustav ne temelji se na čaroliji. To je ambicija socijalne sigurnosti utemeljena na općoj redistribuciji i radu građana. Ako ljudi misle da možemo duže živjeti, a kraće raditi, mirovine će se smanjiti, rekao je Reinfeldt u intervjuu za Dagens Nyheter.

Da bi mogli toliko dugo raditi, Reinfeldt ne isključuje mogućnost da će Šveđani morati imati i više od jedne karijere. Takvo je razmišljanje velik izazov. Cijeli nam život određuje ideja da nakon razgovora sa savjetnikom za profesionalnu orijentaciju do kraja radimo istu stvar. No umjesto toga, rekao je premijer, Šveđani moraju biti kadri i pod starije dane promijeniti profesiju.

Prema njegovim riječima, nisu isključeni ni studentski zajmovi za one starije od 55 godina. Oni stariji od 55 godina biti će poslodavcu znatno privlačniji ako bude znao da će oni raditi još dvadesetak, umjesto 5-6 godina.

HRT

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Vrlo vjerojatno vam je poznato da se sustav mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj zasniva na tri stupa, od koja su prvi i drugi obvezni,...

Novosti

Reforma mirovinskog sustava počela je prije 14 godina na temelju tri mirovinska stupa, što namjeravamo i dalje razvijati, no za to je potreban nacionalni...

Novosti

Novi zakon predviđa redoviti kontrolni pregled svake tri godine za invalidske mirovine.

Novosti

Sindikati se protive, kako tvrde, smanjivanju uloge kolektivnih ugovora, prepuštanju radnika samovolji poslodavaca, a ne slažu se ni s podizanjem dobi umirovljenja na 67...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.