Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Svjetska banka odobrila kredit od 111 milijuna dolara za pomoć najugroženijima

Svjetska banka odobrila je dodatnu financijsku potporu Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 111 milijuna dolara koja je namijenjena ublažavanju posljedica gospodarske krize a prije svega zaštiti najsiromašnijih kategorija stanovništva te zemlje. – BiH troši najveće iznose u Europi na socijalne programe a oni ne dopiru do onih kojima su najpotrebniji, – rekao je Ronald Hood, vodeći ekonomist za BiH u Svjetskoj banci.

Svjetska banka odobrila je dodatnu financijsku potporu Bosni i Hercegovini u vrijednosti od 111 milijuna dolara koja je namijenjena ublažavanju posljedica gospodarske krize a prije svega zaštiti najsiromašnijih kategorija stanovništva te zemlje. – BiH troši najveće iznose u Europi na socijalne programe a oni ne dopiru do onih kojima su najpotrebniji, - rekao je Ronald Hood, vodeći ekonomist za BiH u Svjetskoj banci.

Kako je pojašnjeno, odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je program za razvojnu politiku (DPO) za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 111 milijuna dolara a taj je program pripremljen na zahtjev vlasti u BiH, s ciljem ublažavanja utjecaja gospodarske krize.

Kredit dijele Federacija BiH i Republika Srpska u omjeru 60:40

Program se sastoji se od beskamatnog IDA kredita u iznosu od 66 milijuna dolara i IBRD kredita od 45 milijuna dolara a ta će sredstva biti podijeljena između Federacije BiH i Republike Srpske u omjeru 60:40 posto.

Program treba osigurati proračunsku potporu za ubrzanu provedbu prioritetnih reformi javne potrošnje.

Svjetska banka ističe kako odobreni program predstavlja priznanje vlastima u BiH za napore koje poduzimaju kako bi se postigla održivost javne potrošnje uz istodobnu zaštitu najugroženijih građana.

Jane Armitage, direktorica za BiH u Svjetskoj banci, izjavila je kako su mjere koje poduzimaju vlasti u BiH primjerene te da bi jedina alternativa njihovoj provedbi bilo drastično smanjenje svih naknada koje se osiguravaju iz proračuna, što bi najviše pogodilo one čija egzistencija doista ovisi o tim naknadama.

Velik otpor branitelja i ratnih invalida

Vlade Federacije BiH i Republike Srpske trenutačno pokušavaju provesti ambiciozno smanjenje proračunskih rashoda te preusmjeriti sredstva namijenjena socijalnim izdvajanjima za najugroženije slojeve stanovništva no pri tom se sučeljavaju s velikim otporima, posebice udruga koje okupljaju razvojačene branitelje i ratne invalide.

Socijalni programi u BiH ne dopiru do onih kojima su najviše potrebni

– Ove su reforme bile neizbježne, a ekonomska kriza ih je samo učinila važnijima. BiH troši najveće iznose u Europi na socijalne programe a oni dopiru do najmanjeg postotka njenih građana, kojima zaista treba pomoć, – rekao je Ronald Hood, vodeći ekonomist za BiH u Svjetskoj banci kako ga se citira u priopćenju.

-To je ne samo neodrživo i neučinkovito, već i nepravedno, – ocijenio je Hood.

Svjetska banka trenutačno financira sedamnaest različitih projekata u BiH vrijednih 466,6 milijuna dolara.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.