Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Tireli i STOPbank: Austrijske kreditne zadruge prijavite policiji [VIDEO]

Zastupnica Hrvatskih laburista Nensi Tireli i osnivači udruge STOPbank pozvali su danas sve korisnike kredita austrijskih kreditnih zadruga koje su se predstavljale pod nazivom Raiffeisenbank da podnesu kaznene prijave policiji, kako bi osnažili tužbu koju je protiv tih zadruga podnijelo austrijsko državno odvjetništvo.

Zastupnica Hrvatskih laburista Nensi Tireli i osnivači udruge STOPbank pozvali su danas sve korisnike kredita austrijskih kreditnih zadruga koje su se predstavljale pod nazivom Raiffeisenbank da podnesu kaznene prijave policiji, kako bi osnažili tužbu koju je protiv tih zadruga podnijelo austrijsko državno odvjetništvo.

Nevenka Dodig i Stjepan Pongrac najavili su da će u ponedjeljak i formalno registrirati udrugu STOPbank po uzoru na udrugu Franak.

Cilj nove udruge je zaštititi 20.000 hrvatskih građana koji zbog neispunjavanja uvjeta i prezaduženosti nisu mogli dizati kredite u Hrvatskoj, pa su svoje financijske probleme između 2003. i 2013. pokušali riješiti hipotekarskim kreditima u desetak austrijskih zadruga koje nose ime poznate Raiffeisenbank.

Osnivači udruge su na konferenciji za novinare kluba Hrvatskih laburista u Saboru ponovili da su krediti dizani uz hipoteku nad vrijednim nekretninama.

“Zadruge su obmanule građane koji su mislili da dižu kredit kod poznate banke, no Reiffeisenbank International nema veze s tim. Iako se radilo o ljudima koji nisu bili kreditno sposobni, zadruge su same dopisivale vrijednost nekretnine i visinu plaće, samo da bi ih zadužile, a novac su iz Austrije posrednici donosili u putnim torbama, bez ikakve prijave”, tvrdi Pongrac.

[infopunkt 7696 3]

[infopunkt 7696 4]

Troškovi takvih kredita brzo su i neobjašnjeno rasli, a Pongrac kaže da osobno otplaćuje kredit koji je digao 2007., do sada je vratio 29.000 eura, a dužan je još 20.000 eura.

Kad dužnici više nisu mogli servisirati takve kredite, zadruge su pokrenule ovrhu, a do sada je u ovršnim postupcima, po procjeni osnivača udruge, na “bubanj” otišla oko trećina založenih nekretnina.

Tvrde i da su ugovori ovjeravani kod nekoliko javnih bilježnika na kojima su inzistirale zadruge, ali da nisu solemnizirani, odnosno da javni bilježnici potpisnicima nisu tumačili odredbe ugovora, što su bili dužni učiniti.

Te činjenice nisu, međutim, zaustavile ovršne postupke, a suci su, tvrde osnivači udruge, “unatoč opomenama stranki inzistirali na ovrhama i održavali što javne što tajne dražbe”.

Zbog toga su kazneno prijavljeni organizatori i izdavatelji kredita u Hrvatskoj i Austriji, 41 posrednik, 16 javnih bilježnika, 16 odvjetnika zadruga i šest ovršnih sudaca u cijeloj Hrvatskoj.

Nansi Tireli pisala je pak ministru financija Slavku Liniću, koji joj je odgovorio da porezna uprava “češlja” nekoliko kreditnih zadruga, a financijski inspektorat odvjetničke urede i javne bilježnike koje su građani prijavili. Sve prijave proslijeđene su Državnom odvjetništvu, koje je zatražilo postupanje kriminalističke policije.

Tireli je istaknula kako je problem u nesinkroniziranosti sustava te pozvala glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića da iskoristi “jedini mehanizam koji mu je na raspolaganju i stavi plombe na zabilješke u zemljišnim knjigama na nekretnine koje su u postupku ovrhe”.

[infopunkt 7696 6]

Napisao

Pročitajte još:

Osobne financije

Nakon što je u svibnju prva u Hrvatskoj predstavila brzi kredit sa 0 posto kamata, ovu jedinstvenu ponudu Addiko banka je produžila do kraja...

Financije

Bliži se još jedna runda natječaja subvencioniranih stambenih kredita.

Financije

Udruga Franak održala je konferenciju za novinare u ponedjeljak 7.12.2015. Na konferenciji je još jednom ukazano na nepravilnosti i nezakonitosti u tijeku konverzije CHF...

Financije

Povjerenica za informiranje dostavila je Udruzi Franak u petak 27.11. odluku kojom su uvaženi navodi žalbe Udruge Franak. Utvrđena je HNB-ova povreda Zakona o...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.