Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

U 2021. vratilo se više od 70 posto putnika iz rekordne 2019. godine

Izvanredno uspješnu sezonu obilježio je povratak domaćih putnika u gotovo istom broju kao i 2019., četiri puta više Talijana nego lani te porast broja turista iz Srbije od 8 posto u odnosu na 2019. Najzastupljeniji među putnicima i dalje Nijemci.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FlixBus, vodeći autobusni prijevoznik u međunarodnom prijevozu putnika u Hrvatskoj, zabilježio je u ljetnoj sezoni 2021. snažan rast broja putnika na svim relacijama, povrativši više od 70 posto putnika iz rekordne 2019. godine. FlixBus je, kako je i najavio prije sezone, povezao sve međunarodne destinacije koje je povezivao i 2019., a u razdoblju od 1. lipnja do 15. kolovoza prevezao je 40 posto više putnika nego u istom razdoblju 2020. godine.

Najugodnije iznenađenje sezone bili su domaći putnici, koji su putovali unutar Hrvatske u broju gotovo istom kao i 2019. godine. Iz ostalih zemalja, najviše putnika zabilježeno je iz Njemačke, čiji je povratak u skladu s ukupnim brojkama, na razini višoj od 70 posto iz 2019. U top 10 još su redom Austrijanci, Slovenci, Talijani, Mađari, pa zatim putnici iz Srbije, Češke, Bosne i Hercegovine, Slovačke te Švicarske.

Iz Italije, izrazito teško pogođene pandemijom, ove je godine zabilježeno četiri puta više putnika nego 2020. Unatoč strožim epidemiološkim mjerama za ulazak građana zemalja izvan Europske unije, te prekidu u povezivanju s Hrvatskom tijekom 2020., ove su se sezone vratili i svi turisti iz Srbije uz dodatni rast od 8 posto u odnosu na rekordnu 2019., kad je FlixBus prvi put povezao Srbiju i Hrvatsku.

„Rezultati FlixBusa tijekom ovogodišnje ljetne sezone još jednom su potvrdili kako bez kvalitetne prometne povezanosti nema uspješnog turizma. Veliko mi je zadovoljstvo što smo kao kompanija koja okuplja hrvatske prijevoznike velikom broju stranih i domaćih turista omogućili sigurno i udobno putovanje na godišnji odmor, kao i to što smo potvrdili poslovnu opravdanost povezivanja svih ranijih destinacija, pa i onih prema kojima se zbog pandemije tijekom 2020. nije prometovalo“, izjavio je Ante Grbeša, direktor FlixBus CEE South regije.

Nažalost, u godini oporavka od značajnog pada prometa u međunarodnom i domaćem prijevozu prošle godine kao posljedice pandemije koronavirusa, pojedini domaći prijevoznici su ove godine nastavili koristiti mogućnost zadržavanja linija na kojima ne prometuju za važenja epidemioloških mjera. To je rezultiralo slabijom povezanošću za putnike, dok istodobno prijevoznici poput FlixBusa i drugih hrvatskih prijevoznika nisu smjeli uvoditi nove linije i nove destinacije unutar Hrvatske za kojima je postojala potražnja. Ta je situacija uzrokovala negativne posljedice po slobodu tržišnog natjecanja, a prije svega na mobilnost hrvatskih građana, ali i njihovih gostiju usred turističke sezone.

Pozitivan trend u prijevozu putnika posljedica je snažnog rasta potražnje, osobito od polovice srpnja. U tom smislu svakako je za pozdraviti odluka MMPI o primjeni Europske Uredbe o unutarnjem prometu. Zahvaljujući njihovim naporima i primjeni zakonskih odredbi EU regulative koja tretira područje putničkog prijevoza unutar EU, omogućena je kupovina karata i prijevoz putnika između hrvatskih gradova na međunarodnim linijama, što je ranije bilo zabranjeno. Takva mogućnost upravo jača povezanost domaćih destinacija, nudi više opcija polazaka putnicima i zasigurno povoljnije cijene, a ima i pozitivan učinak na okoliš zbog veće iskoristivosti autobusa.

Od dolaska na domaće tržište 2016. godine, FlixBus je sa svojih 12 lokalnih partnera, više od 140 autobusa i 700 vozača, povezao više od 250 destinacija diljem Hrvatske i Europe te je omogućio direktna putovanja u 12 država, što je potaknulo veći priljev i mobilnost turista.

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.