Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

U Alpama nedostaje trideset tisuća sezonaca

Put austrijskih skijališta za koji tjedan neće krenuti samo tisuće naših skijaša – nego i radnika. Prema nekim informacijama, Austrija potražuje čak trideset tisuća djelatnika kako bi “iznijela” predstojeću zimsku turističku sezonu.

“Najviše su traženi kuhari, konobari i sobarice. Za potonje je glavni uvjet dobro poznavanje njemačkog jezika jer su u stalnom kontaktu s gostima, a za kuhare stručne kvalifikacije – preporuke i iskustvo”, kaže Aleksandra Bertelt iz tvrtke “Euro Career” iz Pule za Slobodnu Dalmaciju.

Poslodavci osiguravaju smještaj u jednokrevetnim ili višekrevetnim sobama i hranu, tako da su troškovi radnika koji se odluče provesti zimu na austrijskim skijalištima – minimalni. Plaće kuhara ovise o mnogočemu: kolektivnom ugovoru koji je na snazi, visini satnice, noćnom ili radu blagdanom.., a kreću se od 1400 do 1850 eura neto, dok su konobari plaćeni u prosjeku 1350 eura kao i sobarice.

U Salzburgu, Tirolu i Vorarlbergu zimi se traži od 3000 do 3500 ugostiteljskih radnika više nego u ljetnim mjesecima. Jedina prepreka onima koji žele (za)raditi, a udovoljavaju uvjetima iz natječaja – jest radna dozvola, koja (još) u Austriji vrijedi za naše državljane. Iako je moratorij istekao 1. srpnja 2015., Austrijanci su iskoristili dodatnih pet godina moratorija na slobodan dotok radnika iz Hrvatske jer je broj nezaposlenih za vrijeme krize i kod njih porastao; međutim, ako je poslodavac zaista zainteresiran za zapošljavanje radnika – radna dozvola se dobiva već u roku od tri tjedna, naravno, ako na austrijskoj burzi rada ne postoji nezaposleni radnik istih kvalifikacija, jer on ima prednost u zapošljavanju u odnosu na stranca. Koliko naših ljudi na ovaj način radi u Austriji nije poznato, s obzirom da jedan dio radnika posao i dalje pronalazi “na crno”.

Najviše inetersanata za rad u Austriji je među sezoncima koji ljeti odrade svoju “šihtu” na Jadranu, a onda žele nastaviti raditi isti posao i zimi jer su za njega verzirani. Veliki strani hotelski lanci također prakticiraju radnu snagu koja im ljeti radi u hotelima na Jadranu, seliti u Austriju, pa kad vlasnici zatvore odmarališta na obali, radnici odlaze u Alpe pripremati zimovališta za dolazak prvih skijaša.

Slavonci odlaze u Tirol

Hrvatski zavod za zapošljavanje putem EURES mreže zaprimio je dva zahtjeva za objavu poziva za prikupljanje prijava kandidata zainteresiranih za zapošljavanje u turizmu i ugostiteljstvu tijekom zimske sezone 2016./17.. Poslodavci iz pokrajine Vorarlberg iskazali su potrebu za četrdesetak radnika različitih profila (konobar/konobarica, kuhar/kuharica, recepcionar/recepcionarka, odgojitelj/odgojiteljica, maser/maserka, sobar/sobarica).

Prikupljeno je 55 prijava, a razgovori s kandidatima obavljeni su u Osijeku. Izravnu ponudu za posao dobilo je 15 kandidata, a 30-ak je ušlo u uži izbor i čekaju konkretnu ponudu poslodavca. Prikupljanje prijava za rad u pokrajini Tirol završeno je 15.12.2016. Broj mogućih radnih mjesta nije bio unaprijed definiran, od ukupno prijavljenog broja kandidata njih 30 je ispunjavalo tražene uvjete: 18 za konobara, pet za kuhara i sedam za recepcionara.

S kandidatima su službenici austrijske javne službe za zapošljavanje (AMS) i poslodavci obavljali razgovore telefonom. Konkretnije brojčane pokazatelje o broju zaposlenih imat ćemo po završetku zimske sezone – izvijestili su nas iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Pročitajte cijeli članak.

 


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.