Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

U svijetu je više od milijarde migranata. Kako zaštiti njihova ljudska prava?

Velik broj europskih zemalja suočen je s porastom populističkih i ksenofobnih pokreta, a neki su povezani i s vlašću. Albert Einstein, Madeleine Albright, Joseph Pulitzer, Martina Navratilova samo je manji dio migranata poznat svjetskoj javnosti.

Velik broj europskih zemalja suočen je s porastom populističkih i ksenofobnih pokreta, a neki su povezani i s vlašću. Albert Einstein, Madeleine Albright, Joseph Pulitzer, Martina Navratilova samo je manji dio migranata poznat svjetskoj javnosti.

Na svijetu ima više od jedne milijarde migranata, od toga 214 milijuna su međunarodni migranati. Trenutno su samo Argentina, Brazil, Francuska, Portugal i Španjolska osigurale svima svima pristup zdravstvenim uslugama, uključujući i ilegalne migrante.

Migranti su snaga koja može raditi za dobrobit pojedinaca, tranzitnu, odredišnu i zemlju porijekla uz ispravnu politiku i zaštitu ljudskih prava koja su neotuđiva svima uključujući 214 milijuna migranata, rekao je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon uz Međunarodni dan migranata u nedjelju 18. prosinca.

U poruci na stranicama Svjetske organizacije Ban upozorava na vrlo raširene mitove da su migranti teret, da je ilegalno useljavanje zločin, a useljenici opasni za društvo i zato trebaju biti zatvoreni.

»Ljudska prava neotuđivo su pravo svih ljudi uključujući 214 milijuna migranata, kao i članova njihovih obitelji«, a kada se njihova prava krše, migranti su marginalizirani, isključeni, neposobni gospodarski ili društveno pridonositi društvu, ističe se u poruci.

»Ispravnom politikom i zaštitom ljudskih prava migracija može biti snaga koja će raditi na doborobit pojedinaca, zemlje porijekla, tranzitne i odredišne zemlje«, navodi glavni tajnik UN-a. On poziva zemlje koje to još nisu da pristupe Međunarodnoj konvenciji o pravima radnika migranata i članova njihovih obitelji. Sporazumom, koji je dosad ratificiralo 45 zemalja, potpisnice se obvezuju štititi i promicati ljudska prava migranata na njihovu teritoriju.

Četvrto izdanje godišnjeg izvješća »Transatlantske tendencije – useljavanje« udruge German Marshall Fund (GMF), provedeno u SAD-u i pet europskih zemalja, pokazuje da su Europljani i Amerikanci i dalje nezadovoljni politikama svojih zemalja prema imigrantima i u velikoj većini ih zabrinjava ilegalno useljavanje.

Povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove Cecilia Malmstrom osudila je u petak rasističke napade na migrante u Italiji. U povodu Međunarodnog dana migranata pozvala je čelnike EU da suzbiju ksenofobnu propagandu u svojim zemljama i »podrže raznolikost (…) za otvorena, demokratska i tolerantna društva«.

Velik broj europskih zemalja suočen je s porastom populističkih i ksenofobnih pokreta, a neki su povezani i s vlašću. Glavni tajnik UN-a upozorio je da su migranti snaga koja uvelike pridonosi zemlji domaćinu.

»Kao radnici donose svoje vještine i znanja, kao poduzetnici stvaraju radna mjesta. Kao ulagači donose kapital (…) njihova je uloga nezamjenjiva u poljoprivredi, turizmu, kućanstvima, oni često skrbe za najmlađe i najstarije članove obitelji«.

Napisao

Preporučujemo

Računovodstvo i financije

Završni račun je neizostavna stavka koju svaki poslodavac mora imati. Iz njega se vidi koliko je uspješno ili neuspješno poslovala određena tvrtka u navedenoj...

Poduzeća

U Vodotehnici sada možete odabrati artikle snižene od 25% pa sve do 70% bez obzira na način plaćanja.

Financije

Od ulaska Hrvatske u EU, investicijsko je zlato u potpunosti oslobođeno svih poreza, tako da se pri kupnji ne plaća PDV, ali ni pri...

Komentari

Slavonija je jedinstvena destinacija, svima nama u regionalnim turističkim zajednicama jasno je da pojedinačno ne možemo postići puno, stoga je zajednički nastup jedini logičan...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.