Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Udjel žena u upravama hrvatskih kompanija i dalje pada

SELECTIO indeks žena, koji mjeri udjel žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX, u 2020. je pao na 11,8% u odnosu na 13,2% krajem 2019. godine.

SELECTIO indeks žena, koji mjeri udjel žena u upravama društava u sastavu indeksa CROBEX, u 2020. je pao na 11,8% u odnosu na 13,2% krajem 2019. godine.

Najveći udjel žena u upravama imaju Ericsson Nikola Tesla d.d. (100%), ujedno i jedina tvrtka s predsjednicom Uprave, te AD Plastik d.d. i Arena Hospitality Group d.d. (obje 33,3%).

Za usporedbu, zastupljenost žena u upravama 100 najznačajnijih društava na Londonskoj burzi prema posljednjim podacima The Female FTSE Board Report za 2019. je 32,1% i za razliku od Hrvatske pokazuje trend rasta. Prema podacima Europskog instituta za jednakost spolova iz 2019., udjel žena u najznačajnijim društvima izlistanim na burzama u Europskoj uniji je 28,8%.

Zastupljenost žena u upravama društava sastavnica Crobexa slična je zastupljenosti žena u znanosti, mjerenoj udjelom u redovnom članstvu HAZU-a (11,3%).

Zastupljenost žena u politici prema trenutnom sazivu Sabora je 18,5%, 2 p.p. manja nego 2019. i znatno manja od udjela žena u politici država Europske unije (32,2%).

Postotak kompanija, sastavnica CROBEXA, koje u upravama nemaju niti jednu ženu tzv. zero companies je 60% dok svih 100 najznačajnijih kompanija na Londonskoj burzi imaju barem jednu ženu u upravi

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.