Ujedinjeni sindikati protiv strogih mjera štednje

Ujedinjeni sindikati protiv strogih mjera štednje

Čelnici hrvatskih, slovenskih i talijanskih sindikata potpisali su danas na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Bregana-Obrežje zajedničku izjavu protiv strogih mjera štednje koje provode Vlade triju zemalja.

Predsjednici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) Mladen Novosel i Saveza slobodnih sindikata Slovenije (ZSSS) Dušan Semolič, te predstavnici talijanskih regionalnih sindikalnih konfederacija Furlanije-Julijske krajine – Opće konfederacije radnika Italije (CGIL), Konfederacije talijanskih radničkih sindikata (CISL) i Talijanskog saveza radnika (UIL) potpisali su izjavu o zapošljavanju i socijalnoj pravdi u kojoj istupaju protiv strogih mjera štednje.

Europa mora biti utemeljena na jednakosti, solidarnosti, socijalnoj pravdi i socijalnoj koheziji. Plan gospodarskog oporavka mora dati prioritet investicijama u održivi rast, kvalitetnim radnim mjestima i socijalnoj pravdi, uz istodobnu borbu protiv nejednakosti, ističe se u izjavi.

Sindikalni čelnici iz triju zemalja u potpunosti se slažu s načelom da se teška gospodarska i socijalna kriza u Europi ne smije lomiti preko leđa radnika. U sve tri zemlje Vlade se ponašaju indentično – usmjerile su se isključivo na mjere štednje zbog kojih se povećava broj nezaposlenih, umjesto na poticanje gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, rekao je Mladen Novosel.

Slovenski i talijanski sindikati izrazili su potporu skorom ulasku Hrvatske u punopravno članstvo Europske Unije (EU). Zalagat će se za potpunu slobodu kretanja hrvatskih radnika i poštivanje njihovih prava već od prvoga dana hrvatskog članstva u EU.

Zajednička izjava potpisana je u sklopu tradicionalnih susreta SSSH-a i ZSSS-a uoči 1. svibnja, Međunarodnog praznika rada, koji se pod nazivom “Sindikati bez granica” održavaju od 2007. godine na hrvatsko-slovenskom graničnom prijelazu Bregana-Obrežje. Ove godine na susretu su prvi put sudjelovati predstavnici CGIL-a, CISL-a i UIL-a.

Podijeli

Odgovori

Top