Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Uvođenje tzv. kriznog poreza podijelilo hrvatske sindikate

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak podržao je rebalans proračuna, ali “kratkoročno”, zamjenik predsjednika MHS-a Vilim Ribić također, a izrijekom ga je odbio Ozren Matijašević iz HUS-a. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever čeka očitovanje članova, a predsjednica SSSH Ana Knežević istaknula je pak da su mjere u sklopu rebalansa proračuna “vatrogasne”.

Predsjednik HUP-a Damir Kuštrak podržao je rebalans proračuna, ali "kratkoročno", zamjenik predsjednika MHS-a Vilim Ribić također, a izrijekom ga je odbio Ozren Matijašević iz HUS-a. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever čeka očitovanje članova, a predsjednica SSSH Ana Knežević istaknula je pak da su mjere u sklopu rebalansa proračuna "vatrogasne".

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor izrazila je jučer zadovoljstvo dogovorom s većinom predstavnika poslodavaca, sindikata i umirovljenika o novim mjerama – povećanju PDV-a za jedan posto i uvođenju posebnog poreza od tri posto na plaće, mirovine i druga primanja veća od 3000 kuna te najavila, uz ostalo, trošarine za mobilnu telefoniju i namet na luksuz. No to je pitanje i te kako razjedinilo sindikalce, koji su različito reagirali na Vladin prijedlog.

Matijašević za građanski neposluh

Protiv prijedloga bio je Ozren Matijašević iz Hrvatske udruge sindikata, koji je rekao da je to bila jedina sindikalna središnjica koja je na sastanku jasno izrazila svoje neslaganje, dočim je dio sindikalaca rekao da se prvo mora konzultirati iako je i predsjednik Sindikata policije Dubravko Jagić uoči sastanka kazao da za njih taj prijedlog nije prihvatljiv.

“Za Hrvatsku udrugu sindikata apsolutno je neprihvatljiv ikakav porez na primanja hrvatskih građana, jer ga smatramo štetnim haračem koji će direktno utjecati na ionako zabrinjavajuću potrošnju”, istaknuo je Matijašević.

“Ako Vlada ne bude slušala argumentirani glas razuma i donese li takvu štetnu odluku, onda ćemo biti na čelu građanskog neposluha”, dodao je.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je danas kako neće dati potporu Vladi za bilo kakve mjere sve dok se o njima ne očituje gotovo 130 tisuća NHS-ovih članova, a Željko Stipić, predsjednik sindikata Preporod, dodao: “Prijedlog Vlade nakaradan je, a podržala ga je nekolicina sindikalnih čelnika koji su umislili da mogu predstavljati 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama.”

Kuštrak očekuje “istinsko smanjenje” potrošnje

Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Damir Kuštrak nakon višesatnih pregovora u Banskim dvorima izjavio je da poslodavci nisu zadovoljni rebalansom proračuna, ali da će ga kratkoročno podržati, ako je to “naš ulog u spašavanju javnih financija”. HUP, napomenuo je, očekuje da premijerka Jadranka Kosor u najskorijem roku predloži ozbiljan proračun za 2010. godinu u kojem će se vidjeti istinsko smanjenje javne potrošnje. Ponovio je da bi se taj porez solidarnosti od tri posto naplaćivao na plaće, mirovine i ostale dohotke veće od 3.000 kuna, a na godišnjoj bi razini predložene mjere značile oko pet milijardi kuna u proračun.

Zamjenik predsjednika Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić rekao je pak da su prijedlog Vlade podržali gotovo svi sindikati u javnom i državnom sektoru. “To je razuman prijedlog koji pravilno raspoređuje teret na što širi krug ljudi”, kazao je.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević prisnažila je da su mjere u sklopu rebalansa proračuna vatrogasne mjere koja će omogućiti stabilizaciju kreditnog rejtinga zemlje te zaduživanje države i tvrtki, koje je sad praktički stalo. No, dodala je, sindikati od Vlade još očekuju da im predoči konkretne izračune financijskih učinaka tih mjera, kao i planirane uštede na rashodovnoj strani.

[infopunkt 811 2]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.