Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Viviane Reding: 40 posto članova u nadzornim odborima moraju biti žene!

Žene će na natječaju imati prednost pred muškarcem samo u slučaju da oboje kandidata zadovoljavaju kriterije za ponuđeni položaj. Ovo se pravilo ipak još ne bi primjenjivalo u upravnim odborima. Uz to, mala i srednja poduzeća mogu i dalje nastaviti sa svojom dosadašnjom praksom, čak i ako su izašla na burzu. To uključuje tvrtke s manje od 250 zaposlenih te s godišnjim prometom manjim od 50 milijuna eura.

Žene će na natječaju imati prednost pred muškarcem samo u slučaju da oboje kandidata zadovoljavaju kriterije za ponuđeni položaj. Ovo se pravilo ipak još ne bi primjenjivalo u upravnim odborima. Uz to, mala i srednja poduzeća mogu i dalje nastaviti sa svojom dosadašnjom praksom, čak i ako su izašla na burzu. To uključuje tvrtke s manje od 250 zaposlenih te s godišnjim prometom manjim od 50 milijuna eura.

Europska povjerenica Viviane Reding već neko vrijeme lobira za povećan udio žena na vodećim položajima u velikim kompanijama. Polako gubi strpljenje, jer brojne zemlje EU-a, Njemačka posebno, nikako da isprave ovaj nesrazmjer na radnom mjestu.

U ponedjeljak (3.9.) ured Viviane Reding je drugim odjelima Europske komisije predstavio nacrt smjernica EU-a s ciljem da ova direktiva krene u proces usvajanja već ove jeseni, izjavio je glasnogovornica EU-a za Deutsche Welle. Ako ova direktiva prođe, ona će svih 27 zemalja članica (ali i Hrvatsku koja bi trebala postati članicom 1. srpnja 2013.) natjerati da do 1. siječnja 2020. uvedu zakone s obvezujućim ženskim kvotama u svojim tvrtkama čije se dionice prodaju na burzama.

Nije pozitivna dikriminacija

Pojedinosti iz ovog nacrta objavljene su u njemačkim novinama Welt am Sonntag te u internetskom izdanju Süddeutsche Zeitunga. Prema tom nacrtu, do 2020. godine, 40 posto svih članova nadzornih odbora morat će biti žene. Muški kandidati neće dobiti posao u slučaju da na popisu kandidata bude i žena s istim kvalifikacijama. “Važno je istaknuti da ovo što mi planiramo nije pozitivna diskriminacija”, izjavila je glasnogovornica Europske komisije. Žene će na natječaju imati prednost pred muškarcem samo u slučaju da oboje kandidata zadovoljavaju kriterije za ponuđeni položaj te pokažu jednake sposobnosti i rezultate.

Ovo se pravilo ipak još ne bi primjenjivalo u upravnim odborima. Uz to, mala i srednja poduzeća mogu i dalje nastaviti sa svojom dosadašnjom praksom, čak i ako su izašla na burzu. To uključuje tvrtke s manje od 250 zaposlenih te s godišnjim prometom manjim od 50 milijuna eura.

Tvrtke koje ne budu poštovale ovu direktivu morat će računati s globom ili oduzimanjem subvencija. No svaka pojedina zemlja članica moći će sama odlučiti koje će sankcije primjenjivati i kada. Ove prijedloge tek trebaju odobriti Europski parlament te kvalificirana većina zemalja članica u Europskom vijeću.

Njemačka kao neposlušno dijete

Kad se radi o jednakim pravima, Njemačka posebno zaostaje. Viviane Reding izrazila je već nekoliko puta nezadovoljstvo ovim, za Njemačku neugodnim, stanjem nejednakosti prava među spolovima u svijetu biznisa. Statistike koje je u svibnju objavila Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) pokazuju da je nesrazmjer između plaća muškaraca i žena od svih zemalja i dalje najveći u Njemačkoj.

Žene koje rade puno radno vrijeme prosječno zarade za oko petinu manje od svojih muških kolega. Podaci OECD-a pokazuju isto tako da je Njemačka među najlošijima i kad se radi o broju žena u nadzornim i upravnim odborima. Njemački su upravni odbori gotovo isključivo muški, a žene su tu zastupljene s jedva tri posto. Njihov je udio neznatno viši u nadzornim odborima, ali udio od samo 10 do 15 posto žena i dalje je daleko od ciljeva koje si je postavila Komisija.

U Hrvatskoj nisu željeli žene u politici

U Hrvatskoj će u srijedu (5. 9.) biti predstavljeni rezultati istraživanja Žene u hrvatskoj politici koje će pokazati je li došlo do promjena trenda u stajalištima hrvatskih građana. Prijašnji su ciklusi ovih istraživanja iz 2003. i 2007. godine pokazali da značajan postotak biračkog tijela oba spola smatra kako je postojeća zastupljenost žena u političkom odlučivanju nedovoljna te da bi veća njihova zastupljenost promijenila kvalitetu politike.

Ovo je istraživanje dio projekta AD ACTE koje Centar za ženske studije provodi u partnerstvu sa Središnjom i istočnom mrežom za pitanja spolova (Central and Eastern Network for Gender Issues ) i u suradnji sa Srpskim nacionalnim vijećem, a uz podršku EU-a.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.