Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

“Vlada diskriminirajućom mjerom želi izbaciti jedan list s tržišta” [VIDEO]

Nakanu Vlade da se PDV po sniženoj stopi od pet posto naplaćuje samo za dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove i po izdanju imaju najmanje 25 tisuća riječi, saborska je oporba žestoko napala nazvavši je nepravednom i diskriminirajućom

Nakanu Vlade da se PDV po sniženoj stopi od pet posto naplaćuje samo za dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove i po izdanju imaju najmanje 25 tisuća riječi, saborska je oporba žestoko napala nazvavši je nepravednom i diskriminirajućom

Nakanu Vlade da se PDV po sniženoj stopi od pet posto naplaćuje samo za dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove i po izdanju imaju najmanje 25 tisuća riječi, saborska je oporba žestoko napala nazvavši je nepravednom i diskriminirajućom.

Ta diskriminirajuća odluka odnosi se na jedan list, tu su se debelo upleli neki klanovi kako bi s tržišta izbacili jedne novine ili jednu izdavačku kuću, tvrdi Branko Vukšić (HL) i naglašava kako je to jedan od najperfidnijih pokušaja da se uništi jedan medij. Upozorio je da bi uskoro mogla doći u pitanje radna mjesta u novinama koje će ostati na stopi PDV-a od deset posto. Nejasno mu je i tko će brojati riječi u novinama i određivati što su autorski tekstovi te hoće li u to ulaziti i tekstovi vanjskih suradnika te pisma čitatelja.

Slično raszmišlja i Martina Dalić (Klub HDZ-a). Takav kriterij nigdje ne postoji, on je posljedica Vladine želje da poreznim instrumentom nekome pogoduje nešto malo više, a nekome malo manje, rekla je Dalić. Ona pita i zašto se PDV na pet posto smanjuje za znanstvene časopise, dok oni s područja kulture i umjetnosti ostaju na stopi od 10 posto.

Gorana Marića (HDZ) zanima tko je izmislio magičnu brojku 25 tisuća. Ako je mlađa osoba, predlažem da odmah postane znanstveni novak, ako je starija neka dobije nagradu za životno djelo, predlaže Marić i upozorava na opasnost da se od različitog tretmana novina prijeđe u diskriminaciju.

Ivo Jelušić (SDP) sve to odbacuje i uzvraća kako aktualna vlast, za razliku od bivše HDZ-ove, nikome ne pogoduje. Nismo bili politikanti, nismo podilazili građanima, nego smo rekli da oni koji imaju više plaće i više troše, trebaju platiti više PDV-a, kazao je Jelušić, hvaleći zakon. U postojećim uvjetima to je dobar zakon, otvara prostor konkurentnosti gospodarstva, ocjenjuje Srđan Gjurković (HNS).

Podsjetimo, sniženje stope PDV-a za dio dnevnih novina, za ulaznice za koncerte te za usluge smještaja na plovnim objektima nautičkog turizma neka su od rješenja koja predviđa konačni tekst zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) o kojemu raspravlja Hrvatski sabor.

Stopa od pet, umjesto deset posto predviđa se za dnevne novine koje imaju statut i objavljuju autorske tekstove s najmanje 25 tisuća riječi po izdanju. Jednaka stopa PDV-a plaćat će se i na znanstvene časopise.

Po stopi od deset posto plaćat će se PDV na ulaznice za koncerte, časopise za kulturu i umjetnost te za smještaj na plovnim objektima nautičkog turizma, javlja HRT.

PDV po stopi od deset posto plaćat će i svi brodari koji organiziraju jednodnevne izlete ako na brodu imaju registriranu ugostiteljsku djelatnost.

Nulta stopa PDV-a ukida se potpuno, pa tako PDV-a više neće biti oslobođeni samostalni umjetnici ako su u protekloj godini ostvarili honorare veće od 230.000 kuna. Više nema oslobođenja ni za vjerske zajednice i branitelje.

PDV-a će biti oslobođene ustanove u kulturi, bolnice i slične ustanove koje djeluju bez namjere ostvarivanja dobiti.

Konačni obračun PDV-a svi će poduzetnici, umjesto do kraja travnja, morati podnijeti do kraja veljače za prethodnu godinu. Poduzetnici će do 1. siječnja 2015. PDV plaćati po naplati, a ne po izdanoj fakturi kako je prije bilo predviđeno.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.