Vlada i sindikati postigli dogovor. Štrajka neće neće biti

Vlada i sindikati postigli dogovor. Štrajka neće neće biti

Vlada i sindikati u posljednji su trenutak postigli dogovor tako da neće biti velikog štrajka koji je prijetio blokadom Hrvatske.

Vlada je postigla sporazum sa sindikatima koji su tražili da im se vrati 3 posto bruto plaće kada se u zemlji ostvari određeni gospodarski rast, a pojedinosti sporazuma će biti uskoro objavljene.

Na pregovorima koji su u tijeku prihvaćeno je da u 2013. ne bude smanjivanja plaća te da u trenutku kada bruto dohodak počne rasti, te plaće budu povećane za tri posto, rekao je ministar znanosti Željko Jovanović odgovarajući na pitanja novinara nakon potpisivanja antikorupcijskog sporazuma s nakladnicima udžbenika za osnovnu i srednju školu.

To je sporazum koji je na stolu i sada je ostalo još pitanje metodologije utvrđivanja kada se taj porast od tri posto treba dogoditi, dodao je.

Ministar je istaknuo kako se nada dobroj vijesti s današnjih pregovora, ne samo za učenike, roditelje nego i za sve građane, jer ako sada nešto Hrvatskoj ne treba, ne treba joj štrajk nego puno rada.

Na pitanje kako će Ministarstvo osigurati provedbu državne mature dođe li ipak do štrajka, ministar je odgovorio da će MZOS u tom slučaju donijeti odluku kojom će osigurati da ona bude provedena do kraja. “Državna matura je prioritet”.

Podijeli

Odgovori

Top