Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vlada predlaže novi sustav prodaje ovršenih nekretnina i pokretnina [VIDEO]

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila prijedloga zakona o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku, kojim po riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, uvodi realne cijene i miče crno tržište, čime štiti interese vjerovnika i dužnika.

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila prijedloga zakona o provedbi prodaje nekretnina i pokretnina u ovršnom postupku, kojim po riječima ministra pravosuđa Orsata Miljenića, uvodi realne cijene i miče crno tržište, čime štiti interese vjerovnika i dužnika.

U Vladinu prijedlogu zakona, omogućava se daljnji razvoj agencijske ovrhe, prijenosom nadležnosti ovršne prodaje sa sudova na Financijsku agenciju.

Vlada očekuje da će takav sustav biti transparentniji i učinkovitiji te da će se njime postići realne vrijednosti, a potencijalnim kupcima osigurati da na jednostavniji način, na jednom mjestu dođu do informacija o prodaji.

To će pak, kaže ministar Miljenić, donijeti sudjelovanje većeg broja kupaca na javnim dražbama, a s obzirom na to, on očekuje prodaju nekretnina po većim cijenama nego do sada.

Predlaže se da Financijska agencija vodi Očevidnik nekretnina i pokretnina koje se prodaju u ovršnom postupku, čime se za te predmete ovrhe napušta vođenje očevidnika kod Hrvatske gospodarske komore.

Premijer Zoran Milanović komentirao je da bi prihvaćanje Vladina prijedloga moglo uvesti reda i u poslovanje nekretninama u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Prema njegovim riječima, često se, primjerice, događalo da država lokale u svom vlasništvu iznajmi za 200 eura, a onda odu u podnajam za 5.000 eura čime je država znatno oštećena.

Na takav način, kaže Milanović, funkcionira dobar dio zagrebačkog Donjeg grada.

[infopunkt 7650 3]

Vlada je s današnje sjednice u Hrvatski sabor uputila i prijedlog zakona o izvlaštenju i određivanju naknade, s ciljem olakšanja investicijskih projekata. U prijedlogu se tako ustanovljavaju kraći rokovi izvlaštenja za strateške investicijske projekte kao i upravni postupci koji ih prate.

Ako se izvlaštenje predviđa zbog realizacije strateških investicijskih projekata, postupak će po prijedlogu Vlade voditi izravno Ministarstvo pravosuđa. U Vladi očekuju da će to rokove izvlaštenja skratiti s tri na jednu godinu.

Vlada predlaže i uspostavu javno dostupnog registra izvlaštenih nekretnina kao i objavu rješenja o izvlaštenju.

[infopunkt 7650 4]


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.