Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vlada skinula ograničenje za prekovremeni rad

Jedna od najzvučnijih izmjena je ukidanje ograničenja prekovremenih sati na mjesečnoj razini. Ograničenja ostaju na tjednoj i godišnjoj razini

Jedna od najzvučnijih izmjena je ukidanje ograničenja prekovremenih sati na mjesečnoj razini. Ograničenja ostaju na tjednoj i godišnjoj razini

Ministar rada i mirovinskog osigurana Mirando Mrsić predstavio je izmjene Zakona o radu na koje su, kaže, pristali i sindikati i poslodavci. Jedna od najzvučnijih izmjena je ukidanje ograničenja prekovremenih sati na mjesečnoj razini. Ograničenja ostaju na tjednoj i godišnjoj razini.

Ministar Mirando Mrsić kaže da su donesene izmjene vezane za usklađivanje s Direktivom Europske unije o radničkim vijećima, te da su uz to iskoristili priliku kako bi promijenili dijelove zakona za koje su dobili ‘blagoslov’ socijalnih partnera i poslodavaca.

Ukinuli su vremensko trajanje ugovora na određeno vrijeme, koje je do sada bilo na tri godine, ali samo za radnike koji su dobili tek prvi ugovor o radu. Za ostale, ograničenje i dalje ostaje isto.

U Ministarstvu rada objašnjavaju da prvi ugovor na određeno vrijeme nema vremenskog ograničenja (dakle, može biti ugovoren i na 30 godina, op.a.), no ima ograničenja u smislu razloga zbog čega je takav ugovor zaključen. ‘Ako je netko na dugotrajnom bolovanju, zamjena za njega može trajati duže od tri godine. Ili, primjerice, ako neki projekt traje duže od tri godine, ugovor može trajati duže. No, drugi ugovor, nakon ovoga, može biti maksimalno na tri godine’, objasnili su nam u Ministarstvu.

No, ako je prvi ugovor na određeno trajao duže od tri godine, primjerice 10 godina, tada drugi ugovor ne može biti ugovor na određeno pa da osoba ukupno radi 13 godina na ‘određeno vrijeme’.

Ukinuli su i ograničenje broja prekovremenih sati na mjesečnoj razini, dok ograničenje ostaje na tjednoj i godišnjoj razini. Na godišnjoj razini to je 180 prekovremenih sati, a na tjednoj osam radnih sati. U Ministarstvu su objasnili da je poanta samo u usklađivanju s EU, jer smo mi do sada u zakonu imali mjesečno ograničenje, što zakonodavstvo EU nema.

Smanjeno je i ograničenje između dvije smjene radnog vremena sa 10 na osam sati. Dakle, ako je netko radio večernju smjenu do ranog jutra, jutarnju smjenu može započeti za osam sati, s time da mu se dva sata nadoknadi u drugom dijelu dana.

Potpuno novi Zakon o radu očekuje se na jesen, a pregovori Vlade, sindiata i poslodavaca, rekli su nam u Ministarstvu, već su započeli. Očekuje se da će se najviše lomiti koplja na pitanju godišnjih odmora i prijenosu dana odmora kada se prelazi s jednog na drugo radno mjesto.

Državni inspektorat dobit će veče ovlasti, pa i preventivne. U Ministarstvu kažu da će biti potrebno zapošljavanje novih inspektora kako bi mogli ići u preventivne inspekcije tijekom kojih će poslodavcima dijeliti žute, crvene i zelene kartone. Neće, dakle, više imati samo ovlasti kažnjavanja nego i upozoravanja, abit će puno češće u obilascima. Isto tako, kada budu kažnjavali, moći izdati kaznu na licu mjesta.

Napisao

Pročitajte još:

Pravo

Ako se osvrnemo na trenutne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o radu te Zakona o suzbijanju neprijavljenog rada, pravo je vrijeme da uključimo pravnike...

Ljudski resursi

Kroz dva dana održavanja sajma studenti mogu poslušati 24 zanimljiva talka i sudjelovati na 16 radionica.

Komunikacija

Gotovo dvije trećine građana (62%) smatra da svi zaposleni trebaju plaćati isti porez, bez obzira rade li od kuće ili ne u ovoj situaciji.

Izdvojeno

Stopa bolovanja u Hrvatskoj raste, baš kao i ukupan broj dana koje godišnje provedemo kod kuće zbog privremene nesposobnosti za rad, a svaki četvrti...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.