VIDEO Vlada smanjila broj visokih dužnosnika

VIDEO Vlada smanjila broj visokih dužnosnika

Ponovio je da je pred Hrvatskom zahtjevna godina te da bi rast ukupnoga poreznog opterećenja bio jednostavno neodrživ. Donosit ćemo odluke koje smatramo najkorisnijim, poslovno najisplativijima i vodit u svakom trenutku računa o tome da oni građani kojima je najteže u ovoj krizi, a to su prije svega radnici i nezaposleni plate najmanju cijenu ili ju ne plate uopće, istaknuo je premijer Milanović.

Milanović je najavio da će sjednice njegove vlade biti gotovo uvijek otvorene za javnost, a na zatvorenom dijelu raspravljat će se o kadrovskim pitanjima. U želji da budemo transparentni, jer je sjednica vlade kruna njenog tjednog rada, nema razloga da sjednice ne budu otvorene za javnost, rekao je premijer.

Vlada je donijela Uredbu o načelima za unutarnje ustrojstvo tijela državne uprave i Poslovnik Vlade RH. Premijer Milanović je naglasio da se time smanjuje ukupni broj visokih dužnosnika i najviših državnih službenika, pa će tako ukupan zbroj zamjenika i pomoćnika ministara nove vlade biti za trećinu manji od zbroja državnih tajnika i ravnatelja uprava bivše vlade.

Ministar uprave Arsen Bauk kazao je da se rad državne uprave temelji na šest načela – racionalizaciji, funkcionalnosti, vertikalnoj i horizontalnoj povezanosti, harmonizaciji temeljnih elemenata unutarnjeg ustrojstva, fleksibilnosti unutarnjeg ustrojstva i načelu dostupnosti. Uredbom se definira i ustroj uprava, sektora, službi i odjela, a ministar Bauk je istaknuo kako se ubuduće odjel u sustavu državne uprave može ustrojiti ako ima najmanje pet djelatnika. Time se prestaje s praksom da imamo u upravi ljude koji su sami sebi šefovi, rekao je.

Radno vrijeme državne uprave definirano je u pravilu od 8,30 do 16,30 sati.

Na sjednici je prihvaćen poslovnik vlade kojim su predviđena stalna radna tijela vlade – Odbor za poslove Europske unije, Koordinacija za unutarnju i vanjsku politiku, Koordinacija za društvene djelatnosti i ljudska prava, Koordinacija za regionalni razvoj i fondove Europske unije, Koordinacija za gospodarstvo, Komisija za odnose s vjerskim zajednicama te Kadrovska komisija i Administrativna komisija.

Ta radna tijela imaju svoje radne skupine, a potpredsjednik vlade za unutarnju, vanjsku i europsku politiku Neven Mimica kazao je kako je procedurom predviđeno da se stručne radne skupine sastaju ponedjeljkom, koordinacije utorkom, a vlada četvrtkom.

Članovi Vlade usvojili su i Izvješće o pripremama za referendum o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te prijedlog odluke o obvezi rada ureda državne uprave zbog provedbe državnog referenduma.

Vlada je danas usvojila prijedloge uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti, uredbe o dopuni Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga te uredbe o dopuni Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika.

Prije šest dana u Saboru vladajući su izmijenili Ovršni zakon, ali zbog propusta su danas su na sjednici Vlade morali donijeti uredbu o izmjenama Ovršnog zakona. Naime, propustom su samo odgodili do 1. srpnja početak rada javnih ovršitelja ali ne i cijelog Ovršnog zakona zbog čega je nastao pravni vakuum. Stoga je Vlada danas uredbom odredila da se cijeli Ovršni zakon također odgodi do 1. srpnja.

Na zatvorenom dijelu imenovat će zamjenike, dio pomoćnika ministara te vršitelje dužnosti predstojnika Ureda Vlade RH.

www.hrt.hr

[infopunkt 3791 3]

Video: Infopunkt.tv

Podijeli

Odgovori

Top