Vlasti u New Yorku žele maknuti prosvjednike iz parka. Razlog – higijena! [Galerija]

Vlasti u New Yorku žele maknuti prosvjednike iz parka. Razlog – higijena! [Galerija]

Pokret “Zauzmimo Wall Street” (OWS) je, reagirajući na tu naredbu, na svojoj internetskoj stranici objavio “žuran poziv na djelovanje kako bi se spriječilo nasilno zatvaranje” kampa.

Razlozi “higijenske naravi”

– Pridružite nam se u petak u šest sati kako bismo se nenasilno oduprli protjerivanju – piše pokret koji već četiri tjedna upozorava na pohlepu Wall Streeta i korupciju jedan posto najbogatijih.

OWS ističe kako je gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg obećao da će se trg nakon čišćenja ponovo otvoriti, ali da prosvjednici moraju poštovati pravila koja zabranjuju vreće za spavanje, cerade i kampiranje. “To je njihov način da se obračunaju s OWS-om”, dodaje se u pozivu.

U zadnja tri tjedna “uvjeti u parku su se pogoršali i stvaraju zdravstvene i higijenske probleme koje moramo ukloniti”, rekao je u četvrtak Brookfield Proprety, u letku koji su čelnici, u pratnji policajaca sa psima, došli uručiti prosvjednicima.

Od 17. rujna više stotina prosvjednika svake noći spava na otvorenom na privatnom trgu koji je otvoren za javnost.

Al Gore podupire prosvjednike

Prosvjednici su ondje uredili kuhinju, službe prve pomoći i informacija, videocentar, knjižnicu pa čak i uređaj za pročišćavanje vode od pranja posuđa, koje su natkrili golemim ceradama kada kiši.

Pokret je u četvrtak dobio potporu bivšeg potpredsjednika Ala Gorea. “Budući da je demokracija u krizi, pravi pokret koji dolazi odozdo, pokazujući slabosti našeg sustava, označava prvi korak u dobrom smjeru. Možete me ubrojiti među one koji podupiru pokret Zauzmimo Wall Street”, napisao je Gore na svom blogu.

Prosvjednici protiv Wall Streeta pripremaju se u subotu za velik dan, kada će održati najmanje tri skupa.

U 17 sati je predviđeno okupljanje na Times Squareu gdje će se održati svjetski dan akcije koji organizira internetska stranica 15october.net pod sloganom “Ujedinjeni za globalne promjene”.

Drugi prosvjedni skup protiv banaka treba se održati u 11 sati, a točno u podne OWS se kani pridružiti maršu kojim će se obilježiti deseta obljetnica početka rata u Afganistanu.

Podijeli

Odgovori

Top