Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Wall Street: snažan skok cijena dionica na početku godine

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u više od godinu dana jer su ulagači odahnuli nakon što je dogovorom u Washingtonu u posljednji tren izbjegnuta ‘fiskalna litica’, koja je mogla gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u više od godinu dana jer su ulagači odahnuli nakon što je dogovorom u Washingtonu u posljednji tren izbjegnuta 'fiskalna litica', koja je mogla gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Dow Jones indeks porastao je 308 bodova, ili 2,35 posto, na 13.412 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,54 posto, na 1.462 boda, a Nasdaq indeks 3,07 posto, na 3.112 bodova. Za sva tri indeksa to je najveći dnevni skok od 20. prosinca 2011. godine.

Na svjetskim je burzama jučer vladala euforija jer je u utorak američki Kongres prihvatio zakon kojim će se smanjiti proračunski deficit i tako izbjeći ‘fiskalna litica’, automatsko smanjenje budžetskih rashoda i povećanja poreza, ukupne vrijednosti od oko 600 milijardi dolara.

Dogovorom između demokrata i republikanaca povećat će se porezna stopa za imućnije Amerikance, dok se svako rezanje proračunskih rashoda odgađa za dva mjeseca.

Zahvaljujući tome, jučer su na Wall Streetu cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa porasle više od 1 posto.

Najviše je, 3,2 posto, skočio S&P indeks tehnološkog sektora, a s rastom od 2,9 posto slijedio je financijski sektor.

„Izbjegli smo ‘fiskalnu liticu’. Iduća dva mjeseca glavna će tema biti pregovori demokrata i republikanaca o gornjoj razini dozvoljenog zaduživanja države i smanjenju proračunskih rashoda“, kaže Jim Russell, strateg u fondu U.S. Bank Wealth Management.

‘Indeks straha’ potonuo

Na optimizam ulagača ukazuje i oštar pad VIX indeksa Čikaške burze opcija. Jučer je taj ‘indeks straha’ potonuo 18,5 posto, na 14,6 bodova. To pokazuje da su ulagači uvjereni da ne moraju osiguravati svoje portfelje od pada cijena dionica.

Na dobro raspoloženje ukazuje i iznadprosječan obujam trgovanja. Na Wall Streetu, Nasdaqu i NYSE MKT-u, vlasnika je jučer zamijenilo oko 7,8 milijardi dionica, dok je lani prosječan dnevni obujam iznosio 6,4 milijarde.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,20 posto, na 6.027 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,19 posto, na 7.778 bodova, a pariški CAC 2,55 posto, na 3.733 boda.

Hina


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.