Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Zašto u poslovnom svijetu morate pokazati ljutnju

Ljutnja je emocija koja nije strana nikome, pa ni ljudima u poslovnom svijetu.

ljutnja

Ljutnja je emocija koja nije strana nikome, pa ni ljudima u poslovnom svijetu. Od nesposobnog suradnika, preko dobavljača koji je propustio isporučiti ključnu robu, šefa koji ne vidi, prilika za naljutiti se ima i više nego dovoljno. Ipak, menadžere i poduzetnike se uči da izbjegavaju ljutnju, da je to emocija kojoj nema mjesta u poslovnom svijetu.

Blog Pick the Brain ne slaže se s time, pa navode pet razloga zašto se nekad treba naljutiti i pokazati da se ljutiš, prenosi Stratego.hr.

Potisnuta ljutnja izaziva zdravstvene probleme

Gomilanje ljutnje u nutrini može izazvati teške zdravstvene probleme, pokazale su ozbiljne medicinske studije. Među njima su glavobolje, probavne smetnje i nesanica, a na ekstremnoj strani ljestvice čak i depresija, povišeni krvni tlak, srčani ili moždani udar.

Pohranjena ljutnja pretvara se u izopačeno ponašanje

Potiskujete li ljutnju u poslovnom okruženju, ona će kad tad izaći na vidjelo. Možda ste je zadržali jer niste htjeli nikoga povrijediti, ali na kraju će stradati oni koji vam ne predstavljaju prijetnju, često dijete ili kućni ljubimac. U najtežim slučajevima, dugotrajno potiskivanje ljutnje može dovesti do težih poremećaja, napadaja panike, iracionalnog straha ili neobuzdanog bijesa. Ljudski mozak zna biti jako kreativan kad treba izbaciti potisnutu emociju.

Drugi moraju znati da vam štete

Često vaši suradnici ne znaju da vas svojim ponašanjem uznemiruju. Tek ako im kroz ispoljenu ljutnju pokažete svoje prave emocije moći ćete utjecati na osobu koja vas ljuti i pružiti joj priliku da promijeni dinamiku vašeg odnosa.

Morate znati postaviti granice

Ako ne iskusite ljutnju u svojoj punoj snazi, nećete moći odgovoriti na neka ključna pitanja vezana uz nju. Jako je važno da shvatite ljuti li vas neka osoba svojim postupcima, ili je pravi razlog ljutnje vaša stara rana iz prošlosti. Jeste li ljuti jer ste nesigurni, ili se netko drugi prema vama odnosi loše?

Ako uspješno odgovorite na ta pitanja, znat ćete i kako dalje voditi odnose koji vas dovode u stanje ljutnje.

Iskusiti ljutnju može biti ugodno iskustvo

I u ljutnji može biti radosti. Samo je treba iskusiti svjesno. Ako se prepustite ljutnji, upoznat ćete sebe bolje nego u trenucima kad je zaniječete i potisnete. Ljutnja je normalna ljudska emocija, i ne trebate dopuštenje da je iskusite.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.