Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ljudski resursi

Zašto zaposliti osobu s kojom se nikad ne biste privatno družili?

Ponuda poslova u farmaciji, medicini ili trgovini

Prilikom zapošljavanja svi obično vode računa o ‘kompatibilnosti’. Drugim riječima, traže nekog tko nije samo stručan i iskusan u poslu, već se dobro uklapa u pravila ponašanja kompanije. No, je li to uvijek dobro!?

Logično, tko želi problematične zaposlenike?

Iznimno je važno naglasiti: zaposlenik koji se ne slaže s ostalima i ne drži do vrijednosti koje su kompaniji važne, može uzrokovati napetosti na radnom mjestu i zagorčati ljudima život. Zaposliti nekog takvog nije ideja ove priče već…

Zašto zaposliti osobu s kojom se nikad ne biste privatno družili

Mnogi poslodavci ili menadžeri razgovoru za posao pristupaju kao ‘prvom spoju’ s jednom razlikom: imaju još veća očekivanja.

Priatno, ako je prvi ‘spoj’ dobro prošao, spremni ste izaći na drugi – ako se ispostavi da je to bila pogreška ostati ćete bez nekoliko desetaka kuna u džepu (večera) i nekoliko sati svog života.

U poslu, ako ste odabrali kandidata koji se kasnije pokazao ‘pogrešnim izborom’, znači da ste se osudili na suživot s nekim nepodnošljivim – 40 sati tjedno!

Zato mnogi poslodavci ili menadžeri traže kandidate koji su im slični, da ne kažemo – novi potencijalni prijatelji. Pritom zaboravljaju da vrline kvalitetnog zaposlenika i dobrog prijatelja nije mudro svoditi pod zajednički nazivnik.

Prijatelje biramo radi sličnih interesa i zabavnih druženja. Riječ je o kvalitetama koje u poslu nisu važne.

Suprotnosti se privlače

Ponekad je korisno imati kraj sebe osobu koja ne razmišlja kao vi, ne voli ono što se vama sviđa i misli da imate pomalo čudan smisao za humor. Ako se vaš tim s vama u svemu slaže, postoji velika opasnost da se vaše poslovne odluke počnu svoditi na poslovne zablude.

Imate uvid u ‘jednu stranu medalje’. Pritom možda propuštate neke (važne!) poslovne prilike. Vaša novozaposlena ‘crna ovca’ može vam proširiti vidike – i poslovanje!

Korisno je surađivati s osobom čija su radna iskustva drugačija od vaših i tko će vam ozbirno istaknuti da je baš lijepo što volite računala, ali to ne znači da morate okupljati samo klijente iz IT sektora. Drugim riječima, ta osoba može privući nove klijente.

Zaposliti nekog koga ne volite znači da s tom osobom nećete imati prijateljski odnos. Nećete htjeti da vam postane kućni prijatelj ili netko s kim se družite i nakon radnog vremena. To ne bi trebao biti problem. Većina zaposlenika neće zbog toga biti previše tužna.

Zauzvrat, dobit ćete osobu koja vidi i ‘drugu stranu medalje’. Kao šef, možete odabrati hoćete li uvažiti ideje takvog zaposlenika i uključiti ih u svoju strategiju ili ne – no barem ćete imati mogućnost izbora.

‘Drugačije’ ne znači – ‘disfunkcionalno’

Nije mudro zaposliti nekog samo na temelju različitosti. Kao bilo tko drugi i ovaj kandidat mora dokazati da posjeduje određene vještine i radno iskustvo koji ga čine kompetentnim za ovaj posao. Vaš novi zaposlenik neće biti u lošem odnosu s ostalim zaposlenicima – to što želite nekog tko je ‘drugačiji’ ne znači da ta osoba smije unijeti kaos u vaš kolektiv.

Ako ste do sada imali običaj zapošljavati ljude (istomišljenike) po preporuci svojih zaposlenika, prijatelja i kolega, možda je vrijeme da promijenite taktiku. Proširite pretragu. Internet i online oglašavanje dobra su polazna točka.

Ukoliko nastavite zapošljavati ljude koji misle jednako kao i vi, moglo bi vam se dogoditi da naglo počnete gubiti perspektivu, a poslovni ciljevi postat će sva manje dostižni.

Izvor: AllBusiness

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Do nepredviđene zvonjave naših telefona najčešće dolazi zbog izvanrednih situacija na poslu, primjerice hitnih upita klijenata koje je potrebno riješiti, 'uskakanja u cipele' kolege...

Novosti

Svaki poslodavac želi zadovoljnog i motiviranog zaposlenika koji će svojim radom pridonositi boljitku tvrtke i koji će dugi niz godina biti prisutan u organizaciji,...

Lifestyle

Poslovni bonton, odnosno bonton u poslovnim odnosima, može se definirati kao skup opće prihvaćenih pravila ponašanja koja se temelje na društvenim normama i važan...

Novosti

Valamar se zahvalio svim djelatnicima na iznimnom doprinosu u ovoj izazovnoj sezoni te na uspješnoj poslovnoj godini.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.