Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Energetika

Zbog pada hidropotencijala uvozili smo za 27% skuplju električnu energiju

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je prekoret negatvnih gospodarskih trendova do kraja ove godine.

Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić najavio je prekoret negatvnih gospodarskih trendova do kraja ove godine.

“Nadam se da ćemo do kraja ove godine preokrenuti negativne trendove i krenuti putem stabilnog oporavka, najprije gospodarstva, a onda i životnog standarda građana”, rekao je Grčić jučer na splitskom Marjanu.

Istaknuo je da je četvoromjesečno razdodblje nove Vlade prekratko da bi sve ono što je ta vlada poduzela počelo davati vidljive rezultate.

Na upit kako komentira primjedbe da je Vlada pogriješila što pri poskupljenju električne energije od 20 posto, koje je stupilo na snagu, nije poštivala proceduru i tražila mišljenje Hrvatske eneregetske regulatorne agencije (HERA), Grčić je kazao kako je “procedura manje važna, a suština je posebno važna”.

“Postojala je osnova za poskupljenje električne energije jer smo zbog pada hidropotencijala morali uvoziti za 27 posto skuplju električnu energiju, a morali smo uvoziti i gorivo za termoelektrane koje su kompenzirale hidropotencijal. Plin za te termoelektrane je u zadnjih godinu dana poskupio za 42 posto, a ugljen za 27 posto i vidljivo je da je do korekcije cijena električne struje trebalo doći”, kazao je Grčič.

Također je pojasnio i svoju nedavnu primjedbu na način poskupljenja struje. “Moja intervencija je bila u smislu da Hrvatska elektroprivreda (HEP) kao monopolna tvrtka u sektoru električne energije mora doprinijeti stabilizaciji tog tržišta, a to znači unutarnjim restrukturiranjem donijeti određene uštede i za nekoliko postotaka ipak niže cijene elektične energije za naše građane”, kazao je Grčić.

Na upit ima li sadašnja Vlada strategiju spašavanja posrnulih tvrtki, posebice onih u Dalmaciji, Grčić je rekao kako strategija mora biti rješavanje “slučaja po slučaj”. U tom je kontekstu spomenuo Vladinu odluku o privatizaciji Brodosplita te razgovore s predstavncima sindikata Jadrankamena.

“Odluka o privatizaciji Brdodosplita je u ovom trenutku jedino moguće pozitivno rješenje”, ustvrdio je Grčić.

“Vlada zaista misli da Jadrankamen može početi ponovno uredno poslovati jer ima tržište. Vlada je spremna s ostalim velikim vjerovnicima podržati proces restrukturiranja i obnove proizvodnje u Jadrankamenu, a na sličan ćemo način pokušati rješavati poteškoće i u niz drugih tvrtki”, rekao je Grčić.

Portal croenergo.eu/ ENERGO MEDIA SERVIS


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.