Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Na poslu sanjarite da ste među oblacima? Ovo su najviše poslovne zgrade na svijetu [FOTO]

Ta čuda arhitektonske izvedbe ne predstavljaju tek lijepu, funkcionalnu i maštovito napravljenu građevinu, već predstavljaju i moć, raskoš i bogatstvo. Svaka od tih modernih, velikih zgrada ima svoju priču o nastanku i niti jedna vas neće ostaviti ravnodušnim.

Ta čuda arhitektonske izvedbe ne predstavljaju tek lijepu, funkcionalnu i maštovito napravljenu građevinu, već predstavljaju i moć, raskoš i bogatstvo. Svaka od tih modernih, velikih zgrada ima svoju priču o nastanku i niti jedna vas neće ostaviti ravnodušnim.

Poslovne zgrade. Ta čuda arhitektonske izvedbe ne predstavljaju tek lijepu, funkcionalnu  i maštovito napravljenu građevinu, već predstavljaju i moć, raskoš i bogatstvo. Svaka od tih modernih, velikih zgrada ima svoju priču o nastanku i niti jedna vas neće ostaviti ravnodušnim.

I dok se mi u Hrvatskoj divimo svakoj zgradi koja dosegne visinu od stotinjak metara, Amerikance bez daha može ostaviti tek nekoliko zgrada na svijetu. Jedna od njih je zgrada One World Tradea, zgrada koja je izdignuta iz pepela World Trade Centera srušenog u terorističkom napadu 11. rujna 2001. Iako još nije završena, od 30. travnja i službeno najviša zgrada u New Yorku, kad to bude bit će visoka 1776 stopa što nije slučajno. Naime, baš te godine je potpisana Deklaracija o neovisnosti. Sa svojih 541, 3 metara visine, ljepotica s Manhattana bit će najviša zgrada zapadne hemisfere kada se dovrši 2013. godine, no tek treća poslovna zgrada u svijetu. Do tada će primat na zapadnoj hemisferi, prema tvrdnji Vijeća za visoke zgrade, imati Chicago‘s Willis Tower.

A koja je najviša zgrada na svijetu? Privilegij šetnje među oblacima imaju poslovnjaci u arhitektonskom čudu smještenom u pustinjskom kraljevstvu u Dubaiju poznatom pod imenom Burj Khalifa.

To remek djelo arhitekture i simbol moći uzdiže se na 828 metara visine i s pravom se može reći da se ljudi šeću među oblacima. Ne treba napomenuti da pogled s vrha tornja “puca” na desetke kilometara udaljena mjesta.

Nije naodmet napomenuti da je 9 od 10 najviših zgrada na svijetu izgrađeno u Aziji, a pet njih u Kini. Tako je najviša kineska zgrada, a treća u svijetu, ona u Šangaju, 492 metra visoki Shanghai World Financial Center. Zgradu je dizajnirala američka arhitektonska tvrtka Kohn Pedersen Fox, a u njoj su smješteni trgovački centri i mnogobrojni uredi, a na 35 katu i hotel Park Hyatt Shanghai sa 174 sobe. Hotel je proglašen drugim najboljim na svijetu.

Nakon prebogatih Arapskih Emirata, druga najviša poslovna zgrada smještena je na Tajvanu. Taipei 101 je zgrada – toranj visoka 508 metara.

Obzirom da smo već opisali kakvo je “čudo” Shanghai World Financial Center, četvrto mjesto najviših poslovnih zgrada svijeta zauzima, pogađate, još jedna kineska zgrada. Riječ je o International Commerce Centreu, zgradi od 484 metara visine u kojoj su smješteni uredi, ali i hotel.

Iako sa svojih 452 metra visine zatvaraju top pet najviših zgrada na svijetu, za mnoge poklonike arhitekture, posebno visokih zgrada, neboderi Petronasa Towers 1 i 2 po ljepoti su nenadmašni. Zasigurno su stanovnici Malezije, posebno Kuala Lumpura više nego ponosni na svoju zgradu, a zaposlenici mogu reći da se šetaju uredima u ponajljepšim zgradama svijeta.

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je danas da je Hrvatska trenutno u procesu izrade strategije niskougljičnog razvoja i taj proces će...

Novosti

Odabirom funkcije “Tko je moj susjed” moguće dobiti uvid u podatke o stanarima vlastite zgrade (koje sami formiraju), a putem preglednika “Preporuke stanara” u...

Novosti

Fizička osoba koja podnosi prijavu na natječaj koji će raspisati županija, grad ili općina na čijem području se nalazi obiteljska kuća mora dostaviti dokaz...

Izdvojeno

I dok izvana izgleda kao klasična art deco zgrada, iznutra ima sve uvjete za uzgajanje kreativnih zaposlenika Y generacije - sobu za jogu, igranje...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.