Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Evo kako će BiH riješiti problem štediša Ljubljanske banke

Glavni je cilj osigurati da se Njemačka proglasi nadležnom u rješavanju spora sa Slovenijom odnosno “Ljubljanskom bankom” i NLB bankom. Nijemci to mogu uraditi s obzirom da je “Ljubljanska banka” u toj zemlji prije rata također preuzimala štednju a novce prebacivala u Sloveniju.

Glavni je cilj osigurati da se Njemačka proglasi nadležnom u rješavanju spora sa Slovenijom odnosno "Ljubljanskom bankom" i NLB bankom. Nijemci to mogu uraditi s obzirom da je "Ljubljanska banka" u toj zemlji prije rata također preuzimala štednju a novce prebacivala u Sloveniju.

Njemačka odvjetnička kuća Fuchsgruber KG preuzela je slučaj zastupanja bosanskohercegovačkih državljana prijeratnih štediša “Ljubljanske banke” i planira prenijeti problem stare devizne štednje na razinu spora između Njemačke i Slovenije, objavio je u petak sarajevski “Dnevni avaz”.

Safet Alimehaj, kojega taj list navodi kao predstavnika te odvjetničke tvrtke, objasnio je kako je glavni cilj osigurati da se Njemačka proglasi nadležnom u rješavanju spora sa Slovenijom odnosno “Ljubljanskom bankom” i NLB bankom.

“Nijemci to mogu uraditi s obzirom da je ‘Ljubljanska banka’ u toj zemlji prije rata također preuzimala štednju a novce prebacivala u Sloveniju”, kazao je Alimehaj.

Na internetskoj stranici tvrtke Fuchsgruber KG moguće je pronaći podatak kako su oni specijalizirani za slučajeve investicijskih prijevara, kako na nacionalnoj tako i na međunarodnoj razini, no uz pobrojane aktualne slučajeve kojima se bave nema i onog “Ljubljanske banke”.

Navodno je strategija te tvrtke prisiliti Sloveniju kao članicu Europske unije da isplati dugovanja državljanima BiH pod prijetnjom kako će je u protivnom tužiti Njemačka.

“Sud u Njemačkoj treba donijeti odluku kako će proces ići, prema zakonu Njemačke ili Slovenije. Rješenje će biti doneseno vrlo brzo”, uvjeren je Alimehaj.

Iz Fuchsgrubera KG su u tom cilju pokrenuli medijsku kampanju u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj kako bi javnost upoznali s problemom stare devizne štednje.

Za sredinu studenog u Berlinu su, kako se navodi, s istim ciljem planirani prosvjedi oštećenih štediša iz BiH pred veleposlanstvom Slovenije. “Želimo da svi vide kako Slovenija ne ispunjava svoje obveze”, kazao je Alimehaj.

On, međutim, nije objasnio tko je zapravo angažirao Fuchsgruber KG da zastupa bivše štediše “Ljubljanske banke”.

Procjenjuje se kako “Ljubljanska banka” prijeratnim štedišama iz BiH duguje najmanje 600 milijuna eura.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.