Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

HSU predlaže Zakon o doživotnoj otpremnini

Time se predlaže ozakonjenje postojeće prakse da se radnicima obročno isplaćuje otpremnina prigodom prijevremenog umirovljenja, a o tome bi se trebali sporazumjeti poslodavac i zaposlenik koji odlazi u mirovinu.

Time se predlaže ozakonjenje postojeće prakse da se radnicima obročno isplaćuje otpremnina prigodom prijevremenog umirovljenja, a o tome bi se trebali sporazumjeti poslodavac i zaposlenik koji odlazi u mirovinu.

Klub zastupnika HSU-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog Zakona o doživotnoj otpremnini, odnosno dokupu mirovine kako bi se posebnim zakonom regulirao dokup mirovine koji u Hrvatskoj koristi oko 4000 umirovljenika, piše Večernji list. HSU time predlaže ozakonjenje postojeće prakse da se radnicima obročno isplaćuje otpremnina prigodom prijevremenog umirovljenja, a o tome bi se trebali sporazumjeti poslodavac i zaposlenik koji odlazi u mirovinu.

“To je supstitut zbog gubitka dijela mirovine nakon odlaska u prijevremenu mirovinu, a socijalno je ispravnije od jednokratne isplate”, rekao je na predstavljanju zakonskog prijedloga predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji dodaje da je stranka za taj prijedlog dobila pozitivno mišljenje Ministarstava gospodarstva i financija, pet sindikalnih središnjica i Hrvatske gospodarske komore.

Na pitanje zašto prijedlog nije uputila Vlada, s obzirom na to da je HSU dio vladajuće koalicije, što bi ubrzalo proceduru, Hrelja je rekao da ima nekih prijepora. Naime, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava smatraju da bi to pitanje trebalo biti riješeno u sklopu izmjena postojećeg zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima, a ne posebnim zakonom.

Hrelja je komentirao i špekulacije o mogućem smanjenju mirovina nakon što se smanje bruto plaće za tri posto. Naglasio je da su umirovljenici zadnja linija obrane i temelj društva.

“Ako ćemo se igrati temeljima društva, onda moramo otići. Prvo mi, pa onda i Vlada. Umirovljenici se neće dirati”, rekao je Hrelja.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Lifestyle

Poradite na koncentraciji jer samim time ćete bolje raditi i osjećat ćete se zadovoljniji zbog rezultata. Evo nekoliko savjeta za bolju koncentraciju!

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.