Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Marketing i prodaja

Island na referendumu odlučuje hoće li vraćati svoj dug?!

Odluka o referendumu je uslijedila nakon što je više od četvrtine Islanđana potpisalo peticiju, žaleći se na uvjete otplate duga, koji su islandske banke i vlada napravili u vrijeme kreditne krize 2008. i na čiju se otplatu obavezala islandska vlada.

Odluka o referendumu je uslijedila nakon što je više od četvrtine Islanđana potpisalo peticiju, žaleći se na uvjete otplate duga, koji su islandske banke i vlada napravili u vrijeme kreditne krize 2008. i na čiju se otplatu obavezala islandska vlada.

Dug koji su islandske banke napravile prema Nizozemskoj i Velikoj Britaniji te štedišama iz tih zemalja bit će vraćen ukoliko Islanđani 12. veljače na referendumu tako odluče. Dug je veći od pet milijardi dolara.

„Referendum je demokratski proces”

Ističući da zemlja ne pokušava izbjeći svoje obveze, predsjednik Islanda Olafur Ragnar Grimsson izjavio je u intervjuu BBC-ju da je referendum jednostavno dio demokratskog procesa i provjere da li zakon koji je o otplati duga usvojen u parlamentu krajem prošlog mjeseca treba ostati na snazi ili ne.

Dug je nastao 2008. godine, kada su vlade Velike Britanije i Nizozemske garantirale depozite svojih građana u islandskim bankama koje su bankrotirale. Štediše su bile privučene u islandske banke visokim kamatama u vrijeme ekonomskog buma nekoliko godina ranije.

Kreditni rejting Islanda „za otpad”

U utorak je agencija za procjenu kreditne sposobnosti Fitch Ratings snizila rejting dugoročnog duga Islanda na najniži nivo tzv. kreditnu sposobnost “za otpad” – čime je ocijenila da su vrlo mali izgledi da će Island otplatiti dug stranim vjerovnicima.

Agencija je priopćila da je odluka da se o otplati duga odlučuje na referendumu izazvala novi val političke, ekonomske i financijske nesigurnosti.

Više na Banka.hr

Napisao

Pročitajte još:

Blog zona

Nastavno na tekst Cesija – osnovne značajke i vrste, objavljen 30.1.2015., ovim člankom obrađujem druge slučajeve promjena na strani subjekata obveznih odnosa, i to...

Financije

Rast švicarskog franka je situacija u kojoj država mora djelovati, shodno tome Vlada će predložiti Saboru zakonsko rješenje po kojem će se položaj građana...

Ekonomija

Vlasnik koncerna Agrokor Ivica Todorić zadnjih tjedana pokušava naći kupce kojima bi opcijskim, odnosno terminskim ugovorom privremeno prodao 38 posto dionica Mercatora, s obvezom...

Novosti

Rizici za financijsku stabilnost Hrvatske smanjeni su zahvaljujući dodatnom snižavanju premije za rizik na svjetskim financijskim tržištima i malo boljim izgledima za domaće gospodarstvo,...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.