Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Jesu li se ulagači umorili od kupnje dionica? Slijedi povlačenje zarade s tržišta?

Indeksi su jučer bili u minusu i više od 1 posto, nakon što je predsjednica podružnice Feda u Kansas Cityju Esther George, koja se uvijek protivila programima otkupa obveznica, pozvala čelnike središnje banke da smanje iznose za te programe. Smanjenje tih programa, kazala je George, pridonijelo bi smanjivanju ovisnosti financijskih tržišta o jeftinom novcu

Indeksi su jučer bili u minusu i više od 1 posto, nakon što je predsjednica podružnice Feda u Kansas Cityju Esther George, koja se uvijek protivila programima otkupa obveznica, pozvala čelnike središnje banke da smanje iznose za te programe. Smanjenje tih programa, kazala je George, pridonijelo bi smanjivanju ovisnosti financijskih tržišta o jeftinom novcu

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, ponajviše u sektorima usko povezanim s rastom gospodarstva, jer se ulagači plaše da će Fed smanjiti poticajne monetarne programe.

Dow Jones oslabio je jučer 76 bodova, ili 0,50 posto, na 15.177 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,55 posto, na 1.631 bod, a Nasdaq indeks 0,58 posto, na 3.445 bodova.

Indeksi su jučer bili u minusu i više od 1 posto, nakon što je predsjednica podružnice Feda u Kansas Cityju Esther George, koja se uvijek protivila programima otkupa obveznica, pozvala čelnike središnje banke da smanje iznose za te programe. Smanjenje tih programa, kazala je George, pridonijelo bi smanjivanju ovisnosti financijskih tržišta o jeftinom novcu.

Programima otkupa državnih i hipotekarnih obveznica Fed već dulje vrijeme ubrizgava na financijska tržišta 85 milijardi dolara mjesečno, a taj svježi, jeftin novac podržava rast cijena dionica. Od početka godine S&P 500 indeks porastao je više od 14 posto, dosegnuvši najviše razine u povijesti.

Ulagači se plaše da će smanjivanjem tih Fedovih programa tržište izgubiti podršku, što bi moglo dovesti do korekcije cijena dionica na niže. Zbog toga se već neko vrijeme trguje oprezno, pri čemu su cijene dionica oslabile dva tjedna zaredom, no ne pretjerano.

“Čini se da su se ulagači umorili od kupnje dionica, dok se cijene dionica kreću u ovako uskom rasponu. Ne uspijeva se dodatno potaknuti njihov entuzijazam, koji je trajao duže vrijeme, pa bi moglo uslijediti povlačenje zarade s tržišta“, kaže Mark Luschini, strateg u tvrtki Janney Montgomery Scott.

Jučer su se na meti prodaja našle dionice u sektorima usko vezanim uz rast gospodarstva, jer bi smanjenjem poticajnih monetarnih programa rast mogao biti usporen. S&P indeks financijskog sektora pao je 0,9 posto.

S druge strane, za toliko je porastao S&P indeks telekomunikacijskog sektora, a na dobitku su bili i neki drugi defanzivni sektori, koji su prošloga tjedna bili pod pritiskom jer su se prinosi na obveznice primaknuli prinosima na dionice iz tih sektora, što je dio ulagača navelo na preseljenje kapitala u obveznice.

Na europskim su burzama, pak, cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,51 posto, na 6.558 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,12 posto, na 8.295 bodova, a pariški CAC 0,13 posto, na 3.925 bodova.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.